Norman Granz overleden

De Amerikaanse jazz-impresario Norman Granz is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij stond vooral bekend om zijn Jazz at the Philharmonic-concerten, zijn verzet tegen rassenscheiding en de platen-labels Verve en Pablo die hij oprichtte. Ook was hij de manager van artiesten als Ella Fitzgerald en Oscar Peterson, die hij vaak samen liet optreden.

Granz begon zijn loopbaan in 1944 door 300 dollar te lenen waarmee hij een jazz-concert in het Philharmonic Auditorium in Los Angeles kon organiseren. Op dat idee – jazz in klassieke concertzalen – baseerde Granz vervolgens zijn imperium. Hij haalde de jazz uit de sfeer van de nachtclubs en liet de musici in smoking optreden in concertzalen. Ook bracht hij zwarte en blanke musici samen op één podium en één logeeradres. ,,Het is voor Charlie Parker of Ella Fitzgerald even belangrijk om in de grote hotels te verblijven en de beste restaurants te kunnen bezoeken als te kunnen spelen onder de beste condities,'' zei hij later.

Granz organiseerde de Jazz at the Philharmonic-concerten in de jaren vijftig en zestig over de hele wereld. Ook in Nederland, waar zijn artiesten via Lou van Rees vooral in het Concertgebouw in Amsterdam verschenen. De opnamen van zulke concerten werden uitgebracht op Granz' eigen Verve-label, dat verder gespecialiseerd was in het combineren van grote namen. Het bekendst werden de opnamesessies van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. Op latere leeftijd verkocht Granz al zijn platenbelangen en trok zich terug in Zwitserland.