Na geweld dreigt in Nepal noodtoestand

In het koninkrijk Nepal dreigt de noodtoestand nadat maoïstische rebellen afgelopen weekeinde een reeks aanvallen hebben uitgevoerd op politiebureaus, kazernes en andere overheidsdoelen. Daarbij zijn mogelijk meer dan zeventig agenten, soldaten en andere overheidsfunctionarissen om het leven gekomen. Ook zou een groot aantal rebellen zijn gedood.

De maoïstische rebellen hebben als belangrijkste doel de omvorming van Nepal van een monarchie in een communistische republiek. Vijf jaar geleden begonnen ze hun gewapende strijd, die tot nu toe aan bijna tweeduizend mensen het leven heeft gekost. Afgelopen augustus besloten zij tot een wapenstilstand, maar na het nieuwe offensief van de afgelopen dagen – het bloedigste in de afgelopen vijf jaar – is daarvan geen sprake meer.

Het kabinet van premier Sher Bahadur Deuba, die de acties heeft bestempeld als terreurdaden, besloot vanochtend in spoedzitting om koning Gyanendra te vragen de noodtoestand af te kondigen in alle 75 districten van het land. Als de koning op dat verzoek ingaat, krijgt het koninklijke leger grotere armslag om op te treden tegen de maoïstische opstandelingen. Tot duver werd vooral de politiemacht ingezet in de strijd tegen de rebellen.

Volgens de staatsradio verloren gisteravond in het oosten van Nepal 150 rebellen, 27 politieagenten, vier soldaten en een hoge ambtenaar het leven toen maoïsten overheidsdoelen in Sallery aanvielen. Eerder dit weekeinde vielen ten minste 45 doden in het westen van Nepal toen rebellen het vuur openden op verscheidene politiebureaus en kazerners.

Mede onder druk van de rebellen gaf de in juni vermoorde koning Birendra grotere invloed aan het parlement en de regering. Op 1 juni dit jaar had een bloedbad plaats in het paleis. Kroonprins Dipendra schoot in dronkenschap de koning, de koningin en zeven andere familieleden dood. Koning Birendra werd opgevolgd door zijn jongere broer Gyanendra.

nepal pagina 4