Mugabe zendt leger af op oppositie

De politieke spanning in Zimbabwe is dit weekeinde verder toegenomen nadat de regering het leger naar het noordwesten van het land heeft gestuurd om oppositioneel geweld neer te slaan.

Critici beschuldigen president Robert Mugabe ervan de oppositie te willen uitschakelen en kiezers te willen intimideren in de aanloop naar lokale verkiezingen.

Het geweld begon afgelopen week in de provincie Matebeleland nadat twee leden van de regeringspartij ZANU-PF van president Mugabe dood werden aangetroffen. ZANU-PF beschuldigt de belangrijkse oppositiepartij, de Movement for Democratic Change (MDC), van betrokkenheid bij de dood van de twee mannen.

De MDC ontkent iedere betrokkenheid en zegt dat de regering de zaak gebruikt om de oppositie aan te pakken in de aanloop naar lokale verkiezingen, die in december zullen worden gehouden. ,,Het is duidelijk dat dit opnieuw een truc is om kiezers te intimideren, maar het zal niet werken', aldus Welshman Ncube, secretaris-generaal van de MDC.

De regering heeft gisteren voor het Hooggerechtshof bepleit dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld. Er zou niet genoeg tijd zijn om de campagne adequaat voor te bereiden omdat er ook een campagne moet worden gehouden voor de presidentsverkiezingen die in april worden gehouden. De rechter moet nog uitspraak doen.

Regeringspartij ZANU-PF werd vorig jaar tijdens de laatste parlementaire verkiezingen vorig jaar bijna verslagen door MDC, ondanks een gewelddadige campagne van aanhangers van ZANU-PF waarbij 31 mensen, voornamelijk oppositieleden, omkwamen.

Een delegatie van de Europese Unie, op bezoek in Zimbabwe, heeft gedreigd met sancties wanneer de verkiezingen niet eerlijk verlopen. De voorzitter van de delegatie, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, sprak zijn bezorgdheid uit over de landhervormingen in Zimbabwe, gebrek aan persvrijheid en de manier waarop de verkiezingen worden gehouden. De delegatie pleitte voor het toelaten van internationale waarnemers bij de verkiezingen.

Mugabe zei de delegatie ,,geen hulp nodig te hebben'. ,,We hebben genoeg ervaring met het houden van verkiezingen', aldus de president, die al sinds 1980 aan de macht is.

,,Ik heb hun gezegd weg te blijven, omdat sommige van hen voormalige kolonisten zijn', aldus Mugabe volgens de Zimbabweaanse krant The Herald.