Mariniers VS voor poorten Kandahar

Honderden Amerikaanse mariniers zijn vannacht even buiten Kandahar geland. De stad in Zuid-Afghanistan geldt als het laatste bolwerk van de Talibaan.

De Noordelijke Alliantie heeft vandaag gezegd dat haar troepen Kunduz, in Noord-Afghanistan, hebben ingenomen.

De komst van Amerikaanse mariniers luidt een nieuwe fase in van de oorlog in Afghanistan, die nu al anderhalve maand duurt. Tot dusver heeft die vooral bestaan uit luchtaanvallen ter ondersteuning van troepen van de Noordelijke Alliantie en incidentele commandoacties.

Generaal James Mattis, de commandant van de Amerikaanse landingsactie bij Kandahar, heeft gezegd dat meer Amerikaanse troepen, ten minste duizend, zullen volgen. ,,We hebben nu een deel van Zuid-Afghanistan in handen'', aldus Mattis. De mariniers hebben een oud vliegveld ingenomen vanwaaruit een aanval op Kandahar wordt voorbereid. Daarbij ondervonden zij geen verzet.

Kandahar, het centrum van de macht van de Talibaan, wordt sinds het begin van de oorlog zwaar bestookt. Maar de Talibaan die zich in de stad hebben verschanst, blijken onverzettelijk. Zij hebben gezworen zich liever dood te vechten dan te capituleren. Onbevestigde berichten van het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP maken melding van gijzelingen van familieleden van gematigde Talibaan door fanatieke Talibaan uit angst voor overlopers. De Talibaan hebben de afgelopen drie weken hun controle over driekwart van het land, inclusief de Afghaanse hoofdstad Kabul, verloren.

Vanmorgen klonken zware explosies in het gebied rond Kandahar. Lokale stamhoofden hebben gezegd dat zij met steun van de Amerikaanse luchtmacht tot op zeven kilometer buiten Kandahar zijn opgerukt. Vermoed wordt dat de meeste leiders van de Talibaan, onder wie mullah Mohammed Omar, zich in de stad bevinden. De minister van Buitenlandse Zaken van de Alliantie, Abdullah Abdullah, gelooft zelfs dat terroristenleider Osama bin Laden in Kandahar is.

Commandanten van de Noordelijke Alliantie hebben vanuit Kunduz in Noord-Afghanistan gemeld dat de stad eindelijk is gevallen. ,,We hebben Kunduz en er wordt niet gevochten'', aldus Alliantiewoordvoerder Alauddin. Berichten over de inname van de stad, waar de Talibaan zich fel hebben verzet, zijn tegenstrijdig. Groepjes Talibaan in Kunduz zouden zich nog altijd verzetten. Ook wordt vanuit de stad gemeld dat enkele straten in handen zijn van buitenlandse moslimextremisten die zich bij de Talibaan hadden aangesloten.