Judoka Bosch is haar twijfels bijna kwijt

De afwezigheid van topjudoka's devalueerde de NK voor vrouwen. Uitzondering was de klasse tot 70 kg, waarin de rivalen Edith Bosch (21) en Nicky Boontje (23) een grimmige strijd voerden.

De ippon waarmee Edith Bosch Nicky Boontje in de finale vloerde, voorzag de Nederlandse titel van een extra dimensie. Bosch maakte haar rivale met één worp (een vol punt) duidelijk, dat zij een voorsprong in kwaliteit heeft genomen.

Bosch en Boontje heetten tot afgelopen zaterdag gelijkwaardige judoka's te zijn, onder wie de inschrijvingen voor grote toernooien eerlijk door de Judo Bond Nederland (JBN) werden verdeeld. Maar dat evenwicht bestaat niet langer, vindt Bosch' trainer Chris de Korte. ,,Edith is er – zoals dat in sporttermen heet – overheen gegaan. Zij heeft Boontje overklast.''

Zo sterk voelde Boontje dat niet, hoewel haar tranen een ander verhaal vertelden. ,,Deze nederlaag komt hard aan, maar het blijft een momentopname. Ik judode vandaag niet lekker en om haar te verslaan moet ik in topvorm zijn. Afgelopen seizoen heb ik internationaal beter gepresteerd; daar houd ik me maar aan vast.''

Een wankele basis, als De Korte mag worden geloofd. ,,Edith zit duidelijk in een stijgende lijn. Velen zien dat niet; die denken dat ze nog steeds gelijkwaardig is aan Boontje. Maar ik denk dat ze verder is.''

Woorden die aan Theo Meijer vanzelfsprekend niet zijn besteed. De trainer van Boontje vindt allerminst dat Bosch `een gat' heeft geslagen. ,,De nederlaag verontrust mij in ieder geval niet. Het is wel een mentale tik, daar kan ik niet omheen, maar niet één met ver strekkende gevolgen. Kijk, die meiden zijn ook persoonlijk niet goed met elkaar, zodat elke nederlaag hard aan komt.''

De Korte denkt inmiddels al enkele stations verder dan de Nederlandse titelstrijd. Volgens de man achter kampioenen als Angelique Seriese, Theo Meijer, Marjolein van Unen en Mark Huizinga is Bosch zijn eerstvolgende pupil die internationaal succes gaat boeken. Vol overtuiging: ,,We richten ons nu op de Olympische Spelen van 2004. Ik denk dat Edith in `Athene' een medaillekandidaat is.''

De Korte baseert zijn voorspelling op zowel Bosch' fysieke als mentale ontwikkeling. ,,Haar twijfels is ze grotendeels kwijt'', stelt hij tevreden vast. ,,Vandaag ging het perfect; ze was geen moment in onbalans. Dat is een proces geweest. Nee hoor, daar heb ik geen sportpsychologen bij nodig. Dat kan ik zelf wel af. Een kwestie van ervaring en vooral gevoel.''

Kom niet bij De Korte aan met de veronderstelde onhandelbaarheid van Bosch. ,,Ze is heel impulsief en heeft een sterke wil. Sommigen noemen dat lastig. Ik houd van lastige judoka's; die ontwikkelen zichzelf. De progressie van volgzame types blijft beperkt tot de kennis van de trainer. Ik kan goed met haar samenwerken, ook al zijn er mensen die daar anders over denken. Waarom? Ze lijkt erg op mijn vrouw.''

De ambities van De Korte motiveren Bosch, die zich overigens maar al te goed bewust is van de hoge moeilijkheidsgraad van een olympische missie. ,,Ik heb nog nooit een medaille op een Europees of een wereldkampienschap gewonnen. Ik werd altijd zevende. De stap van subtop naar top zal ik eerst moeten maken. Maar ik heb het sterke gevoel dat ik daartoe in staat ben.''

Het voorbeeld van een judoka met een succesvolle carrière heeft Bosch in huis. Ze woont samen met olympisch kampioen Mark Huizinga. Een relatie die volgens De Kort beiden goed heeft gedaan. De ingetogen Huizinga is dankzij Bosch losser geworden en Bosch heeft van haar vriend geleerdbeter met haar emoties om te gaan.

    • Henk Stouwdam