Israël wil martelen wettelijk regelen

Het Israëlische ministerie van Justitie wil dat het uitoefenen van fysiek geweld, synoniem voor martelen van Palestijnse gevangenen, wettelijk wordt geregeld. De openbare aanklager, Edna Arbel, pleitte het afgelopen weekeinde voor grotere vrijheid van handelen voor de Shin-Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst. David Magen, voorzitter van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, heeft zich tegenover de krant Ha'aretz uitgesproken voor het opnemen van een paragraaf dienaangaande in een in de maak zijnde wet op de Shin-Beth.

Volgens Magen moeten de veiligheidsdiensten in de strijd tegen de Palestijnse intifadah zo groot mogelijke vrijheid hebben. Voor deze een jaar geleden uitbrak was de Shin-Beth gekant tegen het wettelijk regelen van gebruik van fysiek geweld. Men gaf er de voorkeur aan dat dit in geheime reglementen zou worden vastgelegd.

Avi Dichter, hoofd van de Shin-Beth, is daarop nu volgens Ha'aretz van teruggekomen en heeft het ministerie van Justitie verzocht bij wet ondervragingen te laten regelen. Speciale eenheden houden zich bezig met het ontvoeren van leden van de moslim-fundamentalistische organisaties Hamas en Islamitische Jihad uit de Palestijnse gebieden.

De Shin-Beth heeft het druk met het ondervragen van deze Palestijnen die informatie zouden kunnen verschaffen over geplande aanslagen en de structuur van hun organisaties.