Internationaal

LONDEN

De belangrijkste Europese beurzen begonnen de week positief, vooral onder invloed van de stijging op Wall Street vrijdag. In Londen stond de FTSE-index op 5.315 punten, een winst van 0,4 procent. Of de beurzen in Europa de stijgende lijn kunnen vasthouden, zal voor een groot gedeelte afhangen van de Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen die morgen worden gepubliceerd. Als uit deze cijfers blijkt dat de consumenten het vertrouwen, en dus ook de koopzin, niet hebben verloren, zal de hoop op een snel economisch herstel verder toenemen.

FRANKFURT

In Duitsland steeg de koers van het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler met 2,3 procent. De aandelen profiteerden van de hernieuwde hoop op een herstel van de Amerikaanse economie, wat een stimulans zou betekenen van de autoverkopen. De DAX-index boekte een winst van 0,8 procent tot 5.190 punten. Deutsche Telekom steeg 0,9 procent en Siemens boekte een winst van 2,2 procent. Deutsche Bank steeg 1 procent op marktgeruchten dat het met Lloyds praat over een fusie. De Britse bank klom 2 procent.

PARIJS

In Parijs was het televisiestation TF1 een van de grootste stijgers. De zender won ongeveer 5 procent aan waarde nadat het de exclusieve rechten had verworven van de uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. De CAC-index stond rond het middaguur op 4.612 punten, een stijging van 0.8 procent.

De technologiefondsen deden het ook in de Parijse hoofdstad erg goed. Telefoonmaker Alcatel bijvoorbeeld boekte een winst van 3,5 procent. Beleggers zijn gespitst op een bijeenkomst die communicatiegigant Nokia morgen geeft voor investeerders in New York. Als deze positief is zal het sentiment rond de technologiesector verder verbeteren, maar als de Finse marktleider pessimistische geluiden laat horen, zullen de aandelen waarschijnlijk weer zakken. Supermarktketen Carrefour steeg 1,3 procent nadat zakenbank Goldman Sachs een koopadvies had gegeven voor het aandeel.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag flink hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 3,4 procent tot 11.064 punten, het hoogste punt sinds eind augustus. De winst werd veroorzaakt door de hogere koersen vrijdag op Wall Street en de koersdaling van de yen die de aandelen van exporterende bedrijven deed stijgen. Ook de andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. De beurs in Zuid-Korea sloot met een forse winst van 4,5 procent. De hoop op een economisch herstel lokte veel buitenlandse investeerders naar de markt in Seoel. In Hong Kong steeg de Hang-Sengindex met 0,6 procent door een sterke toename van de vastgoedsector.