Guru gaat voor in het schreeuwen

De naam Guru staat voor `Gifted Unlimited Rhymes Universal'. Bescheidenheid is geen eigenschap waarmee je het ver schopt in de hiphop, maar de drager van deze naam, eigenlijk Keith Elam, is een van de meer sympathieke vertegenwoordigers van het genre. Van oorsprong afkomstig uit Boston, was hij jongerenwerker in Brooklyn toen hij tot de actieve rap-beoefening werd bekeerd. Als lid van het duo Gang Starr schreef hij geschiedenis, als initiator van het Jazzmatazz-project genereerde hij meer politiek-correcte publiciteit dan echt goede muziek.

Jazzmatazz dreef vooral op een goed bedoelde, maar half geslaagde fusie tussen hiphop en `echt', dat wil zeggen traditioneel muzikantenschap.

Op zijn laatste soloplaat Baldhead Slick & Da Click keert Guru met behulp van talloze gastproducers en gastrappers terug naar de pure hiphop-esthetiek. Dat was ook op het podium het geval: al had hij daar niet meer mankracht voor nodig dan DJ Big Deal en tweede rapper Krumbsnatcha.

Over het gebrek aan uiterlijk vertoon van zo'n sobere opzet is al menige recensie volgeschreven. Guru en Krumbsnatcha probeerden dat te ondervangen door een strak geregisseerde vorm van publieksparticipatie, waarbij het publiek precies voorgezegd kreeg wat het terug moest schreeuwen. Toch werkt zo'n aanpak: het loyale publiek weet zich deel van het feestje.

Zo'n veteraan als Guru weet bovendien hoe hij zo'n show naar zijn hand moet zetten. Het effect van de opbouw van de set liet zich aflezen aan de hoogte van de sprongen in het publiek. Hij wisselde slim tussen nummers van zijn nieuwe plaat en krakers uit het Gang Starr-repertoire, dat zich ook uitstekend liet uitvoeren zonder Gang Starr-partner DJ Premier achter de knoppen. Aangezien DJ Big Deal na het aanzetten van de begeleidingstape niet al te veel te doen had als er niet gescratcht moest worden, schreeuwde hij gezellig mee als de situatie daarom vroeg. Ook de Amsterdamse gastrapper Deams droeg een paar nummers bij aan de feestvreugde, onder andere met een rap in het Nederlands.

Guru's onderwerpen zijn serieus, zoals de gevaren van drugs. Het dreigde even echt ernstig te worden toen hij een aantal namen opnoemde van hiphop-broeders die ons te vroeg zijn ontvallen, en dat zijn er nogal wat. Hiphop is in de handen van mensen als Guru geen vrijblijvende zaak, maar gelukkig worden ook zulke zware onderwerpen ondersteund door bevrijdende, funky beats.

Concert: Guru. Gehoord: 25/11, De Melkweg Amsterdam.

    • Jacob Haagsma