Gevangenen komen vrij in Syrië

De Syrische autoriteiten hebben zaterdag 113 politieke gevangenen vrijgelaten in het kader van een amnestie door president Bashar al-Assad ter gelegenheid van de verjaardag van het aantreden van zijn overleden vader in 1970. Onder de vrijgelatenen zijn verscheidene leden van de moslim-fundamentalistische Moslimbroederschap en van de concurrerende Iraakse tak van de ook in Syrië regerende Ba'athpartij. Sommigen van hen hadden 20 jaar gevangen gezeten. Mensenrechtengroepen hebben het bewind opgeroepen ook de tien dissidenten vrij te laten die afgelopen zomer zijn opgepakt wegens hun campagne voor democratisering. Van hen staan er twee, beiden parlementariërs, op het ogenblik in Damascus terecht op beschuldigingen die een levenslange gevangenisstraf meebrengen.