Feyenoord heeft geluk van kampioensploeg

Wie louter naar de statistieken kijkt, denkt dat het crescendo gaat met Feyenoord. De Rotterdammers namen gisteren na een 3-1 overwinning op Willem II de koppositie in de eredivisie over van Ajax. En Feyenoord-aanvaller Van Hooijdonk is met elf doelpunten de nieuwe topscorer in de eredivisie.

Wie echter naar het vertoonde spel van Feyenoord kijkt, weet dat coach Van Marwijk de komende weken met uitwedstrijden tegen RKC, Heerenveen en Freiburg op het programma alles in het werk zal moeten stellen om de favorietenrol waar te maken. De vermoeide selectie van Feyenoord snakt in de laatste week van november al naar de winterstop.

Tegen Willem II waren gisteren elf spelers wegens blessures, schorsingen of interlandverplichtingen niet inzetbaar. De 18-jarige linksbuiten Leonardo, vorig jaar nog de revelatie van Feyenoord, is uit de gratie geraakt bij Van Marwijk en wordt mogelijk verhuurd aan zijn oude Braziliaanse club.

Wat gisteren overbleef, was een zielloze ploeg die geen moment de indruk kon wekken dat het daadwerkelijk een gooi doet naar het landskampioenschap. Dat Feyenoord uiteindelijk toch won van de Tilburgers, was te danken aan de falende aanvallers van Willem II en de doeltreffendheid van spits Van Hooijdonk.

Van Marwijk heeft in de anderhalf jaar dat hij aan de leiding staat, voortdurend te kampen met een kwetsbare selectie. Vorig seizoen werd de ploeg met overtuiging `winterkampioen'. In de tweede helft van de competitie verbleekte Feyenoord tot een zwalkend geheel dat na een reeks nederlagen nog ternauwernood een plaats in de Champions League wist af te dwingen.

Na de zes wedstrijden in de Champions League, één duel in het UEFA-Cuptoernooi en twaalf in de nationale competitie is Feyenoord ook dit jaar geen stabiele ploeg gebleken. De koppositie zegt meer over de zwakte van de concurrentie dan over de sterkte van de Rotterdammers. De koele cijfers versterken de onderhandelingspositie van Van Marwijk, die over enkele weken met het bestuur van Feyenoord gaat praten over mogelijke contractverlenging.

Zonder bepalende spelers als Van Wonderen, Paauwe, Emerton en Kalou begon Feyenoord als een weifelend geheel aan het thuisduel tegen Willem II. De centrumverdedigers Sprockel en De Haan waren geen moment in staat de opbouw te verzorgen. Bosvelt en Ono konden de slag op het middenveld niet winnen. De aanvallers Tomasson, Elmander en Van Hooijdonk kregen in de eerste 45 minuten zelden een bruikbare bal.

Pas in de 39ste minuut kreeg Feyenoord de eerste kans. Bosvelt stoomde op Willem II-doelman De Vlieger af, maar schoot woest naast. Aangezien Willem II hier slechts een paar afstandsschoten tegenover stelde, was de asgrauwe eerste helft een ware martelgang voor de neutrale toeschouwer. Toch vertrokken de Feyenoorders na 45 minuten onder luid gejuich naar de kleedkamers.

Net als in de thuiswedstrijden tegen Utrecht en Vitesse was het Van Hooijdonk die een minuut voor rust met een vrije trap net buiten het strafschopgebied een wedstrijd voor Feyenoord openbrak. Het was al weer de vijfde benutte vrije trap van de donkere aanvaller dit seizoen. Daarmee is ook direct het enige verrassende wapen van het verder fantasieloze Feyenoord genoemd.

De vrije trappen van Van Hooijdonk hebben steeds meer weg van strafcorners bij het hockey. Tot dusver is nog geen verdediging erin geslaagd een doeltreffende verdediging op te werpen tegen de precisiebombardementen van de Feyenoord-spits. Gisteren stapte Willem II-verdediger Janssens op het laatste moment uit de muur en rende naar een hoek. Omdat Feyenoorder Smolarek op aanwijzingen van Van Hooijdonk meeliep, werd Willem II-doelman De Vlieger het zicht ontnomen. De bal verdween links tussen Janssens en De Vlieger in het doel.

Ondanks de voorsprong kon Feyenoord ook na de hervatting Willem II niet zijn wil opleggen. De ploeg van coach Westerhof was grote delen van de wedstrijd zelfs de betere ploeg. In de 57ste minuut scoorde de sterk spelende Landzaat na een prachtige aanname met een boogbal de verdiende gelijkmaker. Feyenoord stond in de eigen Kuip met zijn rug tegen de muur, maar de Rotterdammers hadden het geluk dat wederom Landzaat en Shoukov verzuimden Willem II naar een verdiende voorsprong te schieten.

Volledig tegen de verhoudingen in was het opnieuw Van Hooijdonk die Feyenoord ruim twintig minuten voor tijd met een intikker op een voorsprong zette. Een kleine tien minuten daarna verzuimde scheidsrechter Wegereef een overtreding van Sprockel op Ceesay te bestraffen, waarna Van Hooijdonk in de daaropvolgende aanval definitief het duel besliste. Feyenoord mag dan misschien niet over de kwaliteiten van een kampioen beschikken, de ploeg had gisteren in elk geval wel het geluk van een kampioensploeg.

Feyenoord

3

Willem II

1

Ruststand 1-0. 44. Van Hooijdonk 1-0, 57. Landzaat 1-1, 68. Van Hooijdonk 2-1, 76. Van Hooijdonk 3-1. Schds: Wegereef. Tsch: 39.700. Gele kaarten: Jaliens, Mariana, Van Nieuwstadt en Mathijsen (Willem II).

    • Koen Greven