Duel NAC op internet met 500 hits

Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse betaalde voetbal was zaterdag met NAC-Groningen een wedstrijd live op internet te zien. Voor een bedrag van 7,50 gulden konden mensen waar ook ter wereld de 5-0 overwinning van de Bredase ploeg met een vertraging van zo'n vijf tot tien seconden zien. De beelden werden verzorgd door de NOS en het commentaar werd geleverd door John van Vliet van Canal+. In totaal maakten zo'n vijfhonderd voetballiefhebbers gebruik van het initiatief. Of NAC doorgaat met het uitzenden van de thuiswedstrijden op internet wordt de komende weken besproken. ,,Als alle clubs mee gaan doen zal dit wel eens de toekomst kunnen zijn'', zegt Xander Knop, manager van NAC Media.

Waarom heeft de club het initiatief genomen om de wedstrijd NAC-FC Groningen via de website uit te zenden?

Knop: ,,We wilden gewoon eens kijken of het een haalbare kaart was. In de zomer hebben we een test gedaan met een vriendschappelijke wedstrijd van NAC. En het was nu voor het eerst dat een officiële wedstrijd uit de eredivisie te zien was. Het lag aan de verbindingen die de mensen thuis hebben hoe de beeldkwaliteit was. De beelden via de kabel of ADSL waren redelijk goed te zien. Via de telefoon was het beeld wat blokkeriger.''

Waar kwamen de meeste kijkers vandaan?

,,Op dit moment weten we dat nog niet precies. We kunnen ons voorstellen dat veel kijkers uit Groningen kwamen. Daarvan is een deel eerder afgehaakt. Tijdens de uitzending hebben we één reactie uit Australië gekregen.''

Heeft NAC winst gemaakt met de uitzending?

,,Nee, maar de uitzending was wel kostendekkend. Op dit moment is het nog lang niet zover dat dit als een extra inkomstenbron kan worden gezien. De betaling verliep nu via de creditcard. Dat liep nog niet heel soepel. Bovendien weerhoudt het veel mensen ervan zich aan te melden. Nederlanders zijn daar toch een beetje huiverig voor. Als in de toekomst bijvoorbeeld tienduizend mensen een bedrag van een euro betalen, kan het interessant worden. Als alle voetbalclubs mee gaan doen, zal dit wel eens de toekomst kunnen zijn.''