De Brauw praat weer met Britten

Advocatenkantoor De Brauw hervat de afgebroken fusiegesprekken met het Britse Linklaters terwijl branchegenoot Stibbe de samenwerking intensiveert met een ander eveneens Brits kantoor.

Dit bevestigen beide Nederlandse kantoren. De Brauw gaat opnieuw onderhandelen met het Londense Linklaters terwijl Stibbe de samenwerking verdiept met het eveneens Londense Herbert Smith en het Duitse Gleiss Lutz. Zowel Linklaters als Herbert Smith behoren tot de toptien van de grootste en meest gerenommeerde advocatenmaatschappen van de City, het financiële hart van Europa.

De Brauw is na Nauta Dutilh het grootste advocatenkantoor van Nederland. Het brak in april van dit jaar de fusiegesprekken met Linklaters af nadat duidelijk werd dat de Nederlanders enkele rechtspraktijken, bijvoorbeeld de cassatiepraktijk bij de Hoge Raad, zouden moeten afstoten omdat deze relatief weinig opbrengen. Deze eis heeft het Britse kantoor volgens een woordvoerder van De Brauw nu laten varen.

De hervatting van de gesprekken is niet verrassend. Al in april verklaarde bestuursvoorzitter J. de Keijzer van De Brauw ,,dat de kans bestaat dat we opnieuw gaan praten met Linklaters''. Wanneer de onderhandelingen met de Britten moeten zijn afgerond, is niet bekend.

Stibbe werkte al samen met Herbert Smith en Gleiss Lutz, maar de alliantie betrof tot dusver niet meer dan het eventueel doorsturen van elkaars klanten. Nu gaat de samenwerking volgens Stibbe-bestuursvoorzitter A. Metzelaar een tandje verder. De drie kantoren zullen voortaan exclusief met elkaar samenwerken. Daarnaast koppelen de kantoren de automatiseringssystemen aan elkaar en worden `kennis en mensen' gedeeld. Ook fuseren de drie kantoren in Brussel op het gebied van mededingingsrecht.

Volgens Metzelaar geeft Stibbe, waar 360 advocaten werken, hiermee aan dat ,,internationale samenwerking met behoud van identiteit hand in hand kunnen gaan''. De namen van de kantoren blijven behouden, er zal uitsluitend een gezamenlijk logo worden gevoerd. Van een internationale winstdeling is geen sprake. ,,Het is geen fusie, het is geen automatische opmaat tot een fusie en eveneens geen eeuwige uitsluiting van een fusie'', zegt Metzelaar.