CDA wil staatssteun voor dagbladen

Het CDA wil dat de overheid kranten financieel gaat ondersteunen om ,,verschraling van het aanbod'' tegen te gaan. De partij stelt onder meer voor om krantenabonnementen fiscaal aftrekbaar te maken en de BTW voor papier te verlagen. Het CDA zal deze en andere maatregelen vandaag voorleggen aan staatssecretaris Van der Ploeg (Media).

Volgens de partij is er vooral in de regionale pers sprake van een ,,zorgelijke verschraling'' van het aanbod. Het Tweede-Kamerlid J. Atsma vindt het ontstaan van steeds meer `one-paper-cities' een slechte ontwikkeling. ,,Wij vinden het belangrijk dat ook mensen zonder tv, radio of internet kennis kunnen nemen van verschillende informatiebronnen.''

Atsma denkt ook aan subsidiering van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), de nieuwsdienst waar alle media tegen betaling gebruik van kunnen maken. Het CDA-Kamerlid is ook voorstander van het uitbreiden van bevoegdheden van het Bedrijfsfonds van de Pers. Dit fonds – dat noodlijdende titels financieel kan ondersteunen – zou meer mogelijkheden moeten krijgen om krantentitels te steunen.

Ook de PvdA wil dat de overheid zich meer met de kranten gaat bemoeien. Krantenconcentraties worden nu alleen getoetst op economische criteria. De PvdA wil dat het Commissariaat voor de Media toezicht gaat houden op grond van inhoudelijke criteria, zoals de verscheidenheid van de berichtgeving. De VVD steunt de plannen van CDA en PvdA niet.