CDA-leider wil vrouwen niet aan SGP opdringen

CDA-leider Balkenende neemt afstand van de brief van het Politieke Vrouwenoverleg aan het kabinet, mede ondertekend door het CDA-vrouwenberaad, om de SGP te dwingen vrouwen toe te laten op verkiesbare functies.

,,Balkenende is het oneens met het standpunt van de SGP om vrouwen niet als gewoon lid toe te laten'', aldus een woordvoerder. ,,Hij wil echter niet zo ver gaan om dit via het kabinet af te dwingen. Dat is volgens hem in strijd met het recht op vereniging en het recht op godsdienstvrijheid. De partij zou via maatschappelijke en interne discussies zelf moeten ondervinden dat dit standpunt niet meer in deze tijd past.''

R. Roosen-van Pelt, lid van het CDA-vrouwenberaad, vindt de reactie van Balkenende nogal ,,spontaan''. ,,Ik heb respect voor zijn mening, maar hij had geen tijd om dit met zijn achterban te overleggen. Voor ons zou er niets fijner zijn dan dat we brede steun krijgen, ook van mannen en ook van alle fractieleiders.''