Afterparty

De Lexion Afterburner, gisterochtend om zeven uur in discotheek 538 I Dance in Huizen, ging gewoon door. Burgermeester Jos Verdier (CDA) had het dansfeest willen verbieden, maar hij kon geen goede reden vinden. De horeca in Huizen mag om zeven uur open. De Lexion Afterburners werden eerst in Zaandam gehouden. Mensen die naar discotheek Fundustry op de Hemkade in Zaandam waren geweest, gingen tegen de ochtend in het Wapen het Westzaan nafeesten. Het Wapen van Westzaan, normaal voor bruiloften, heette dan zolang Lexion, naar de organisator. Mensen die ergens anders hadden gefeest kwamen ook naar de Lexion Afterburners.

Maar burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) van Zaandam verbood eerder deze week alle horeca in zijn gemeente om na twee uur 's nachts nog open te zijn. Twee mensen waren doodgegaan nadat ze in Fundustry verkeerde pillen hadden geslikt. De organisatoren van het feest Qlubtempo dat zaterdagnacht in Fundustry zou worden gehouden, besloten toen om dat feest te verplaatsen naar Amsterdam. Qlubtempo wordt nu op Tweede Kerstdag gehouden in de Heineken Music Hall. En Lexion week uit naar Huizen.

Zondagochtend even na zessen staan er ongeveer tien feestgangers voor de deur van 538 I Dance te wachten tot ze naar binnen mogen. Er zijn ook vier verslaggevers van kranten, drie fotografen, een cameraman van het NOS-journaal en een van RTL en een verslagggever van Radio-1. De directeur van de discotheek, Julio Bemelen, laat koffie en broodjes rondbrengen. ,,Officieel weet ik van niks', zegt hij. ,,Ik las in Het Parool dat de burgemeester het niet goed vind.'

Om half zeven staan er twintig mensen, tegen zevenen veertig. Een paar hebben wijd open ogen van de pillen, andere kijken sloom door de alcohol. Maar de meesten zijn fris en vrolijk. Een man met een EHBO-vest gaat vast naar binnnen en steekt zijn hand op naar de uitsmijters. De politieman die met hem meeloopt roept: ,,Hé, goeiemorgen.' Julio Bemelen zegt dat er vanaf volgend weekend ook een ambulance klaar zal staan. Zelf heeft hij nog nooit meegemaakt dat mensen in zijn discotheek na het slikken van pillen zijn overleden.

Tegen zeven uur komt de eigenaar van 538 I Dance aanlopen. Het is Arno Haye, oud-wethouder in Hilversum voor Leefbaar Nederland. Hij gaat wijdbeens voor de deur staan en begint te praten tegen de journalisten. ,,Het drugsprobleem bestaat. Maar waarom moet de horeca daar het slachtoffer van worden?' Hij weet wel hoe het komt dat ,,de overheid zich nu op de afterparties stort'. ,,De overheid pakt altijd iedereen die gemakkelijk te pakken is: automobilisten, bedrijven met een vergunning, maar geen misdadigers, want die hebben geen bordje met een nummer op hun borst. Om zeven uur mogen de feestgangers naar binnen. De jongens worden gefouilleerd tot in de bilnaad, ze moeten al hun zakken leegmaken. Een van de uitsmijters kijkt een halve minuut naar een staafje Labello. De meisjes, in strakke hemdjes of doorzichtige jurkjes worden alleen vluchtig aangeraakt. Binnen is er gekleurd laserlicht, de muziek is zacht en ritmisch. Een paar mensen gaan dansen, de meesten hangen aan de bar. Een verslaggeefster van De Gooi- en Eemlander zegt: ,,Waar is de burgemeester nou?'

Maar de burgemeester is weg.

    • Jannetje Koelewijn