Tintelende show van Richard Move

,,Als Graham ooit zal bevallen, dan van een kubus'', luidde indertijd het vileine commentaar van een criticus die zijn ogen niet kon geloven toen hij Martha Graham Lamentation (1930) zag dansen. Het is een van de uitspraken over de moeder van de Amerikaanse moderne dans die performer Richard Move citeert. Als de diva zelve geeft hij met een gefronste wenkbrauw aan wat hij van die opmerking vindt. Vervolgens kruipt hij in de huid van de door hem evenzeer bewonderde als bespotte Graham en voert met verve haar beroemde solo uit.

Move houdt de herinnering aan de legendarische choreografe levend in een onderhoudende show waarin hijzelf de spil is. Uitgedost in een exotische robe zoals de hoge priesteres van de dans die graag droeg, imiteert hij exact en soms lekker overdreven haar mimiek en gebaren. En met een bijna authentiek lijzig en donker stemgeluid spreekt hij het publiek plechtig toe over `de vreugde en de pijn in een dansersleven'. Met een mengeling van ernst en ironie vertolkt hij ook beroemde hoofdrollen, uit haar Griekse werken. Clytemnestra bijvoorbeeld, waarin deze jaloerse koningin haar Agamemnon en zijn minnares doodt. Ook reciteert Move fragmenten van haar choreografieën uit haar gepubliceerde Notebooks. De dans wordt daarbij simultaan gedemonstreerd door danseres Katherine Crockett.

De show wemelt van de flauwe nichtengrapjes. Zo loopt een danser rond in grahamnesk kostuum waarvan het broekje wel erg krap gesneden is. Dat maakt Martha@ weliswaar hilarisch, maar niet melig. Move toont genoeg inzicht in zijn geliefde thema. Je kunt zelfs zeggen dat zijn show van danshistorisch belang is, nu Grahams werkelijke nalatenschap door een conflict in de kast ligt.

Overtuigen doet Move vooral vanwege zijn ravissante verschijning. En als in een echt variétéprogramma presenteert hij vol charme zijn gasten. In New York waren dat beroemdheden als Baryshnikov, Cunningham en enkele ex-Grahamsolisten. In de bescheidener Martha@Holland Dance Festival-editie zijn dat onder meer de moderne danser Michael Schumacher – in een dolle act als de autocoureur Schumacher – en de Indiase danseres Padma Manon. Wie een oprechte Grahamfan (of -hater) is, mag zich deze tintelende show beslist niet laten ontgaan.

Voorstelling: Martha@Holland Dance Festival. Concept: Richard Move. Dans: Move, Camacho, Crockett, gasten en leerlingen van de Rotterdamse Dansacademie. Gezien: 22 december. Korzo Theater, Den Haag. Aldaar: t/m 25/12. Inl. (070) 4277369

    • Isabella Lanz