Sinterklaas

Nederland hecht aan folklore en dus blijft zwarte piet zwart. De opwinding over de huidskleur van de knecht van sinterklaas is verpieterd. Vorige week zaterdag woonden massa's mensen in Maastricht de op tv uitgezonden intocht bij van sinterklaas. Veel zwaaien en veel zwarte pieten.

Dit feest volgde daags na de afsluiting van de na de laatste intocht van Máxima met haar verloofde prins Willem-Alexander, een oud koninklijk gebruik. Ze hadden een even zwaar schema als sinterklaas maar dan over twee maanden uitgesmeerd.

In wel zestien plaatsen kwamen ze per open koets, per bus of per auto. Veel zwaaiende vlaggetjes, ambtsketens en verder niets opmerkelijks maar toch een overweldigend succes. De zestien tv-uitzendingen trokken gemiddeld 800.000 kijkers.

Een ander nationaal instituut, volksschrijver Gerard Reve, zou publiekelijk zijn bekroond. Maar de Belgische koning Albert wil de prijs van de Taalunie niet aan hem uitreiken omdat zijn vriend en verzorger wordt verdacht van pedofilie. En die vriend hoort erbij, want Reve zonder matroos Vos is als sinterklaas zonder zwarte piet.

    • Maarten Huygen