SELECTIE Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de internationale conferentie aanstaande maandag over de toekomst van Afghanistan in Bonn en de documentaire over Normaalzanger Bennie Jolink. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer uit Amerika een gesprek met een in 1996 gevluchte Afghaanse persfotograaf die onlangs zijn geboortestad Kabul bezocht. Ned.3, 22.15-22.47u.

DOCUMENTAIRES

City folk. Herhaling uit 1999 van portretten uit het Russische St. Petersburg van gids Pjotr Kozyrev, huisvrouw Flora Shagidanova en goudsmid Andrei Ananov. Ned.3, 16.27-17.00u.

Mars: A traveller's guide. Over de technologische ontwikkelingen die zo snel gaan dat binnenkort ruimtevakanties mogelijk zijn. Verder praten deskundigen over de mooiste plekjes op Mars en plaatsen die je als ruimtereiziger beter kunt mijden. BBC World, 17.30-18.30u.

Hoe bevalt Nederland. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.52-22.33u.

PRAATPROGRAMMA

Knevel op zaterdag. Voorzitter Jan Nagel van Leefbaar Nederland praat over zijn partij en komende lijsttrekker. Ned.1, 20.32-21.02u.

Het Lagerhuis. Discussie met publiek over vrouwen die geen belangstelling hebben voor een topbaan in het bedrijfsleven, de nieuwe partij Leefbaar Nederland en middelen tegen winkeldiefstal. Ned.3, 21.03-22.00u.

Bijker ontmoet(te). Gesprek met bergbeklimmer en cameraman Edmond Öfner over zijn expedities naar de Mount Everest, K2 en Jannu. In een opgenomen gesprek (presentator Dirk-Jan Bijker overleed onlangs) praat hij over dilemma's, angst, verdriet en de kick. Ned.1, 22.33-23.03u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Syd Barrett: Omnibus. Het creatieve brein achter de vroege successen van de band Pink Floyd, Syd Barrett, verliet de groep nadat hij instortte door z'n drugsgebruik. Dit was een forse klap voor de band en de bandleden vertellen op welke manier hij nog steeds door hun leven en de muziek spookt. BBC2, 20.25-21.15u.

Marc-Marie opgenomen. Marc-Marie Huijbregts ontvangt Jos Brink en zijn partner Frank Sanders. Ook doen drie jonge zangeressen auditie voor een musical. De cabaretier stopt met het programma omdat hij niet ,,tegen de stroom van kritiek'' kan. Ned.1, 21.02-21.52u.

Dit was het nieuws. Eerste aflevering van een nieuwe reeks satirische programma's waarin Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje op eigen wijze commentaar leveren op nieuws en actualiteiten. Vanavond met als gasten de presentatrices Daphne Deckers en Irene Moors. Ned.2, 21.50-22.35u.

Wintertijd. Gesprek met zanger Marco Bakker die beelden en fragmenten laat zien en horen van The Platters, Crosby, Stills, Nash and Young, Van Morrison en Sting. RTL5, 22.30-23.35u.

Freddie Mercury - The untold story. Portret van deze zanger met fragmenten uit z'n beginperiode in Zanzibar en Eltham tot en met zijn dood in 1991. BBC1, 0.15-1.25u.

KUNST

Opium tv. Onder meer schilder/schrijver Diederik Kraaijpoel over zijn nieuwe boek Reputaties, een handleiding voor jonge kunstenaars om te overleven in de kunstwereld. Ned.1, 17.55-18.23u.

FILM

Macao (Josef von Sternberg/Nicholas Ray, 1952, VS). Nicholas Ray heeft menig scène opnieuw gedraaid voor voorlaatste film van Von Sternberg: een exotisch drama, gesitueerd in het Verre Oosten. Avonturier Robert Mitchum en zangeres Jane Russell leveren bijdrage aan jacht op crimineel. BBC2, 12.55-14.15u., zwart-wit.

Voyage of the Damned (Stuart Rosenberg, 1976, Engeland). Ambitieus oorlogsdrama over honderd Duitse joden die in mei 1939 van propagandastrateeg Goebbels toestemming kregen om per passagiersschip naar Cuba te vertrekken. Havanna stuurt de boot echter terug naar Duitsland. Met Faye Dunaway, Oskar Werner, Max von Sydow, Malcolm McDowell, James Mason, Orson Welles. BBC2, 14.15-16.50u.

Downhill Racer (Michael Ritchie, 1969, VS). Mooi gefotografeerde ski-scènes vormen voornaamste attractie van karakterstudie van Robert Redford als egocentrische Amerikaanse wedstrijdskiër op Europese pistes. Ook met Gene Hackman. SBS6, 14.40-16.35u., onderbroken door reclame.

Le magnifique (Philippe de Broca, 1973, Frankrijk/Italië). Relatief geslaagd vehikel voor Jean-Paul Belmondo is avontuurlijke parodie op James Bond-genre. Auteur van spionagepulp waant zich de held van zijn fantasiewereld. Met Jacqueline Bisset als overbuurvrouw. VRT, 15.00-16.45u.

Wenn am Sonntagabend die Dorfmusik spielt (Rudolf Schündler, 1953, West-Duitsland). Sentimentele Heimatfilm met veel Schwarzwald. Gevluchte Oost-Duitser houdt van uitgehuwelijkte jongedame. ARD, 15.05-16.30u.

That Darn Cat (Bob Spiers, 1997, VS). Overbodige remake van gelijknamige thriller-klucht uit 1965 over kat die handje helpt bij de bestrijding van misdaad. Met Christina Ricci. Net5, 18.55-20.30u., onderbroken door reclame.

Great Day in the Morning (Jacques Tourneur, 1956, VS). Verdienstelijke western met cynische randjes schetst loyaliteitsconflicten op politiek, handels- en amoureus niveau in het Colorado aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog. BBC2, 18.55-20.25u.

. Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1977, VS). Fameus science-fictionsprookje van Spielberg, dat achteraf opgevat kan worden als de voorstudie van E.T. Op aanwijzing van buitenaardse bezoekers slaan geleerde Richard Dreyfuss en anderen aan het boetseren. Niet eerder werden marsmannetjes zo majesteitelijk in een film verwelkomd. V8, 20.00-22.30u., met reclame.

Stop! Or My Mom Will Shoot (Roger Spottiswoode, 1992, VS). Pretentieloze komedie waarin rechercheur Sylvester Stallone bezoek krijgt van zijn bemoeizieke moeder (Estelle Getty, bekend als Sophie in de tv-serie The Golden Girls). Net5, 20.30-22.05u., met reclame.

. Internal Affairs (Mike Figgis, 1990, VS). Hollywooddebuut van Engelse regisseur van Stormy Monday is broeierig, postfreudiaans melodrama over macht, lust en hoogmoed, vermomd als een adequate psychologische thriller. Corrupte straatagent Richard Gere probeert rechercheur Andy Garcia uit zijn onkreukbare tent te lokken. Yorin, 21.05-23.25u., met reclame.

Urban Legend (Jamie Blanks, 1998, VS). Postmoderne griezelfilm speelt met de conventies van het genre en de verwachtingen van de kijker. Standaard-amusement over een serie moorden onder studenten van een Amerikaanse universiteit. Net5, 22.05-23.50u., onderbroken door reclame.

Rooster Cogburn (Stuart Millar, 1975, VS). Echo's van The African Queen en True Grit klinken door in western die op maat en imago werd gesneden van John Wayne en Katharine Hepburn. Marshal Wayne aast samen met bijbelvaste Hepburn op moordenaars van haar vader. BBC2, 22.05-23.50u.

Jury Duty (John Fortenbery, 1995, VS). Komische bedoelde onzin met Pauly Shore als nietsnut die zich enkel uit luihuid aanmeldt als rechtbankjurylid. V8, 22.30-24.00u., met reclame.

Nighthawks (Bruce Malmuth, 1981, VS). Actiethriller moet het niet van intrige hebben. New Yorkse politieagent Sylvester Stallone jaagt op meedogenloze terrorist Rutger Hauer die in deze film zijn Amerikaanse debuut maakte. SBS6, 23.05-0.55u.

The Craft (Andrew Fleming, 1996, VS). Aardige, betrekkelijk genuanceerde tienergriezelkomedie over puberaal lief en leed en de kracht van meisjesvriendschap. Vier leerlingen van rooms-katholieke school beoefenen zwarte magie. Met Neve Campbell. VRT, 23.10-0.46u.

. Charlotte (Frans Weisz, 1980, West-Duitsland/Nederland). Zorvuldige, door Judith Herzberg geschreven verbeelding van het levensverhaal van de Berlijns-joodse schilderes Charlotte Salomon, die in 1943 in Auschwitz werd vermoord. Geïnpireerd op de honderden gouaches en teksten die zij onder het motto `Leben oder Theater?' had nagelaten. Met Birgit Doll, Derek Jacobi. Ned.1, 23.43-1.14u.

Stone Cold (Craig R. Baxley, 1992, VS). Voormalige football-ster Brian Bosworth debuteert in gewelddadige actiefilm. Hij infiltreert een bende gemotoriseerde outlaws. RTL4, 0.15-2.00u., met reclame.

The Underneath (Steven Soderbergh, 1995, VS). Soderbergh's gestileerde remake van de `film noir' Criss Cross (Robert Siodmak, 1948). Anti-held Peter Gallagher keert terug naar zijn geboortestad Austin, Texas, en raakt in de problemen wanneer hij zijn `ex' Alison Elliott, nu de vrouw van lokale schurk William Fichtner, tegen het lijf loopt. Net5, 0.20-2.00u., onderbroken door reclame.

Murder in Mind (Andy Morahan, 1997, VS). Psychologische thriller. Therapeut legt via hypnose het onderbewustzijn van een van moord verdachte vrouw bloot. ARD, 0.35-2.00u., tweetalig.

. Lea (Ivan Fila, 1997, Duitsland/Tsjechië). Echo van The Piano klinkt door in festivallieveling waarmee documentairemaker Fila zijn speelfilmdebuut maakte. Een lyrisch psychologisch drama over de morbide verstandhouding tussen de getraumatiseerde, zwijgzame, 21-jarige, Slowaakse titelheldin en de veel oudere, wrede Duitse meubelrestaurateur aan wie ze werd uitgehuwelijkt. Ned.3, 0.40-2.20u.

Relentless (William Lustig, 1989, VS). Kleine thriller over psychopatische moordenaar (Judd Nelson) die zijn slachtoffers willekeurig uit het telefoonboek plukt. SBS6, 0.55-2.25u., met reclame.

The Friends of Eddie Coyle (Peter Yates, 1973, VS). Verdienstelijke, uitstekend geacteerde studie van codes en gewoonten van de onderwereld van Boston. Gangster Robert Mitchum wordt informant van de politie. BBC2, 1.05-2.45u.

RADIO

Opera live. Uitvoering in drie akten van de opera Giulio Cesare van Georg Friedrich Händel naar het libretto van Nicola Haym. Liefde en haat, rouw en triomf kentekenen de muzikale nummers van Händels Italiaanse opera seria, die zich afspeelt tegen de historische achtergrond van de botsing tussen de Romeinse en de Egyptische macht en cultuur. In pauze onder anderen een gesprek met sopraan Christine Schäfer die de rol van Cleopatra speelt. Radio 4, 19.00-23.00u.

Easy listening. Opnamen van zanger Robbie Williams met Bill Miller, de inmiddels 84-jarige pianist die met Frank Sinatra werkte. Uit Frankrijk de gedoodverfde opvolger van Charles Aznavour, zanger en chansonschrijver Dany Brillant en een duet van Willeke Alberti met Boudewijn de Groot. Ook aandacht voor Tommy Flanagan, de op 71-jarige leeftijd overleden pianobegeleider van Ella Fitzgerald. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. Geprek met de blinde psycholoog Alam Darsono over zijn debuutroman Kinderogen waarin hij de zoektocht van een jongetje naar zijn moeder beschrijft. Radio 1, 0.04-1.00u.