Opinie

    • Youp van ’t Hek

Scheepbrouwer

Een vriend van mij werkte bij de KPN en is onlangs ontslagen. Hij belde me die dag lachend op. ,,Ik ga er niet minder van werken'', sprak hij monter, ,,want ik deed al jaren niks.'' Hij kan prachtig vertellen over de logheid van de telecomreus, de formuliericratie aldaar en volgens hem is het Rotterdamse KPN-kantoor aan de voet van de mooie Erasmusbrug gebouwd door een architect met toekomstvisie. De voorpui helt gevaarlijk voorover. Symbolischer kan het bijna niet. Net als het feit dat de KPN het Nederlandse profvoetbal financieel steunt. Het ene drama leunt op het andere. Want als die twee een wedstrijd doen bij wie de kanker het meest is uitgezaaid, dan weet ik nog niet wie er gaat winnen.

Morgen bij de voetbalwedstrijd Ajax-PSV in de Amsterdam Arena is bijna het hele stadion drooggelegd. Wij, de gewone jongens, die uitsluitend voor het voetballen komen, hebben daar geen enkele moeite mee. In ons vak gaat het nooit verder dan een kopje koffie en een cola met een Mars voor de kinderen. De skyboxhouders, de ƒ-side dus, heeft tegen de drooglegging geprotesteerd en na overleg met het Ajax-bestuur en de politie is er besloten dat de chablis en de champagne toch gewoon rond mag gaan.

Ik vind het terecht. Het is namelijk onmogelijk om nuchter in een skybox te vertoeven. Je moet in zo'n bezemkast zo snel mogelijk een slok nemen, zodat je in een bepaalde aangename roes raakt. Stel dat je je zou realiseren waar je echt was. Opeens zie je jezelf met je zakenrelaties met hun diarreebruine dames, die iets te veel van de zonnebank gesnoept hebben, in een skybox staan. Opeens merk je dat je met een toastje zalm bij het voetbal staat te praten over de schandalig lage honorering van Adje Scheepbouwer van KPN en dat die man een soft watje en een oprechte weldoener is omdat hij het voor zo'n schijtsalarisje doet.

,,Een wat mindere optiebonus ontslaat wel gemakkelijker'', likt de een de kaviaar van zijn bovenlip, terwijl de ander meldt dat er wat hem betreft veel meer mensen uit moeten. ,,Volgens mij moeten er nog zeker tienduizend de straat op geflikkerd worden'', verslikt een ander zich in zijn getruffeerde foie gras in een gelei van château d'Yquem. Dat zijn geen zaken die je nuchter kunt bespreken. Daar moet bij gedronken worden. Daarbij heb je kans dat je een damesgesprek opvangt en dat gaat in die kringen meestal over opgespoten lippen, afgezogen damesreten, opgevulde tieten, weggespoten rimpels en strak gespannen buiken. En wat dat allemaal kost. Neem dat maar eens tot je met alleen een spaatje blauw.

En natuurlijk zal het gesprek gaan over de omzet van Harry Potter. Niet over de inhoud van de film, laat staan van de boeken? Nee, over de omzet en de merchandising en hoe je er nog meer uit kunt slepen, zodat je ook je tweede vrouw kunt laten liften. Nee, daar moet een klein borreltje bij. Anders gaat het niet.

En je moet de bouwfraudeurs begrijpen en naar huwelijksmoppen van Ron Brandsteder luisteren en babbelen met goede vrienden van Harrie Mens en je staat oog in oog met Clickfondstypes en ander AEX-geteisem. Dat kan niet nuchter. Daar moet wat alcoholisch bij.

En je moet over Porsches praten en over nog meer te bouwen winkelcentra en over de schoonheid van de interieurs van Jan des Bouvrie en over de huizenmetamorfoses van zijn vrouw Monique, die zo lekker brutaal met kaasdoek en pasteltinten stoeit. Dat kan niet zonder jenever. Daar moet je onbedaarlijk bij zuipen.

En je moet naar Ajax kijken. Een club, die zwakker is dan FC Kopenhagen, weggespeeld wordt door NAC en Heerenveen en onder leiding staat van een trainer, die net als Louis vindt dat Marco van Basten een diploma moet halen. Marco van Wie? Marco van Basten moet eerst een diploma halen. Dat vinden Louis & Co. Volgens mij moeten Louis & Co op cursus bij Marco! Barcardi cola graag. Anders red ik het gesprek niet. Bacardi Marcola zal je bedoelen.

Drink maar jongens, drink maar door. Het gaat goed met de wereld. Het is een groot KPN! Is er oorlog? Waar?

    • Youp van ’t Hek