Rennen en schieten

Je bent ten onrechte veroordeeld voor zes moorden. Ten minste dat probeer je je advocaat wijs te maken die je uit de zwaar beveiligde gevangenis moet halen. Het was je broer die schoot, zeg je tegen hem. Je hebt geen schijn van kans in hoger beroep omdat jullie allemaal gemaskerd waren, zegt hij. Je strafblad ziet er bovendien uit als een Tarantino-film.

De verwijzing naar de Amerikaanse filmregisseur Quentin Tarantino is geen toeval. De hoofdpersoon van het spel From Dusk till Dawn komt ook voor in de gelijknamige film die Tarantino in 1996 schreef en Robert Rodriguez regisseerde. Harvey Keitel, George Clooney en Tarantino zelf speelden de hoofdrollen in deze westernachtige spectaculaire horrorfilm die door veel filmcritici als matig werd beoordeeld.

In het 3D-spel From Dusk till Dawn ben je Seth Gecko (de rol van Clooney in de film), die samen met zijn broer Richard (Tarantino) een bank heeft overvallen en naar Mexico is gevlucht. Je bent inmiddels opgepakt en zit in een Amerikaanse high-security gevangenis aan boord van een olietanker.

Zoals zoveel computerspellen tegenwoordig begint ook From Dusk till Dawn met een filmpje waarin het verhaal wordt uitgelegd. Het spel begint als een broer van de ter dood veroordeelde Seth Wilson, een handelaar in menselijke organen, opduikt. Clarence Wilson voorkomt dat zijn broer wordt geëxecuteerd door in een vampier te veranderen en een paar bewakers te vermoorden. Er breekt een opstand uit in de gevangenis waarbij bijna iedereen omkomt. Seth Gecko overleeft het geweld en probeert te ontsnappen.

Dat is niet eenvoudig want het wemelt van de bloeddorstige vampieren die uit zijn op Gecko's bloed. Er lopen ook nog wat bewakers rond. Sommige zijn bereid je te helpen, andere kun je maar beter zo snel mogelijk doodschieten.

From Dusk till Dawn is een horrorspel. De vampieren en andere monsters (vleermuizen, slangen, geklauwden en waakhonden) duiken op onverwachte momenten op en hebben bovennatuurlijke krachten. Het spel is geschreven door de bekende Franse gamesscenarioschrijver Hubert Chardot, die eerder het succesvolle spel Alone in the Dark (1996) schreef dat het genre horrorgames populair maakte. From Dusk till Dawn is lang niet zo goed als Alone in the Dark en ander werk van Chardot. Het gerucht gaat dat het spel voornamelijk is geproduceerd om de verkoop van de Europese DVD-versie van de film te stimuleren.

Afgezien van de horrorelementen is het een typische first person shooter. De gevangenis lijkt erg op de bekende doolhoven die de basis vormen van schietspellen als Quake, Doom en Unreal. Gecko rent rond in gangen, opent deuren, schiet vijanden dood en wordt soms zelf getroffen. Af en toe maakt hij een grappig bedoelde opmerkingen als ,,I'm gonna Fed-Ex you back to hell''.

Hoewel het spel 21 levels en vier niveaus (van gemakkelijk tot `hell') heeft en Gecko over een groot arsenaal aan wapens beschikt, verveelt het snel. Hem besturen is tamelijk vermoeiend. Hij is al net zo'n houten klaas als zijn collega in Hellboy – Asylum Seekers (besproken op 16 februari 2001) dat ook van Cyro is. Het is jammer dat de Franse spelletjesmaker niet meer geld investeert in betere driedimensionale technologie en speelbaarheid.

From Dusk till Dawn. Uitgever Cyro. Voor Windows 98/2000. Aanbevolen systeem: Pentium III 450 Mhz, 128 megabyte werkgeheugen en een grafische kaart met 3D acceleratie. Prijs 55 gulden. Gratis demo op: dusktilldawn.cryogame.com

    • Marie-José Klaver