Radiomakers

Bastiaan Bommeljé recenseert in NRC Handelsblad van 7 november, de documentaire van Muntz over Herman Brood. Hij spreekt een vernietigend oordeel uit over het programma. Tot zover kan ik hem nog volgen. Maar dan gebeurt er in mijn ogen iets ongehoords. En passant krijgen de journalistenopleidingen de schuld van Muntz beroerde programma. Want Bommeljé heeft vernomen dat die scholen onlangs stevige kritiek van visitatiecommissies hebben gekregen. En zo is de kiem gelegd voor een professie in verval.

Als (radio)docent en geïnteresseerde radioluisteraar geniet ik dagelijks van de kwaliteit van mede door ons opgeleide radiomakers die op veel plaatsen in Hilversum en bij regionale omroepen werkzaam zijn. We hebben een naam hoog te houden als het om het afleveren van kwalitatief goede radiomakers gaat.

Op basis van één door Bommeljé niet gewaardeerd programma wordt een oordeel uitgesproken over een hele fruitmand met talent. Wij leren onze studenten dat een dergelijke wijze van beoordelen journalistiek gezien uiterst dubieus is en daarmee bevindt Bommeljé zich in het gezelschap van degene die hij zo kritiseert.

    • Clement Tonnaer