Personeel bank beticht van fraude

Personeel van de Belgische bank KBC, en hun familieleden, hebben aandelen Endemol gekocht vlak nadat oud-Philipstopman C. Boonstra voor één miljoen gulden zijn aandelen via de bank had gekocht.

Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Volgens de krant heeft de bank tegenover haar bevestigd dat er aangifte bij de Belgische justitie is gedaan van een ,,omvangrijke voorkenniszaak''. De bank zou inmiddels enkele medewerkers hebben ontslagen en intern maatregelen hebben genomen.

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de beurswaakhond van de Amsterdamse effectenbeurs waar het aandeel Endemol stond genoteerd, zou over de Belgische voorkenniszaak overleg hebben gevoerd met haar zusterorganisatie in België. Het `meelopen' met een order van een klant zoals personeel van KBC bij de transactie van Boonstra zou hebben gedaan is in België verboden, aldus de krant.

Boonstra kocht en verkocht vorig jaar aandelen Endemol in de periode rondom de overname van het entertainmentbedrijf door het Spaanse telecomconcern Telefónica. Zijn partner Sylvia Tóth was toen commissaris bij Endemol. De STE kwam de transactie in aandelen Endemol door Boonstra op het spoor en heeft de zaak in april van dit jaar gemeld bij het Openbaar Ministerie. Boonstra wordt verdacht van handel met voorkenis. Boonstra heeft de handel met voorkennis ontkend.

Een woordvoerder van de bank verklaarde tegenover het Algemeen Dagblad dat het bij de Belgische voorkenniszaak om ,,meerdere mensen'' gaat, maar dat de bank ,,in het belang van het [gerechtelijk] onderzoek'' een verbod heeft verdere informatie te geven. Onduidelijk is hoeveel geld met de transacties door het bankpersoneel en verwanten is gemoeid.

In het Belgische onderzoek naar Boonstra's transctie bij een KBC-filiaal in 's-Gravenwezel op 8 maart 2000 zou Boonstra volgens het Algemeen Dagblad een speciale coderekening hebben geopend. De plaatselijke bank zou de `Boonstra-constructie' hebben besproken met superieuren in Brussel.

In september deed de STE bij justitie opnieuw aangifte tegen Boonstra wegens verboden handel in effecten Ahold. Als commissaris van Ahold had hij de zogenoemde insider-regeling van het concern overtreden en transacties in effecten ter waarde van zo'n 700.000 gulden in aandelen Ahold niet gemeld aan de STE.