Nederlands voetbal?

Door de mislukte kwalificatie voor het WK in Japan en Zuid-Korea en de nandrolonaffaires heeft het Nederlandse voetbal een flinke deuk opgelopen. Hoe denkt het buitenland daarover?

Guy Thys, oud-bondscoach België: ,,De problemen van het Nederlandse voetbal zijn meer dan een incident. Met het huidige materiaal had Oranje zich allang voor het WK moeten kwalificeren. Geen enkele Belg zou geselecteerd worden voor het Nederlands elftal, maar wij gaan wél naar Japan en Zuid-Korea. Louis van Gaal was als voetballer eigenwijs, misschien heeft hij niet helemaal begrepen wat het werk van een bondscoach inhoudt. Maar het zijn natuurlijk vooral de spelers die hebben gefaald. Dat oeverloos rondtikken van de bal is toch nauwelijks effectief? Ook mis ik bij Nederlanders een bepaalde vechtersmentaliteit. De Nederlandse voetbalbond kun je niet aanspreken op de nandrolonzaken. Het gaat om de spelers zelf.''

Ove Kindvall, Zweed die Feyenoord in 1970 aan de Europa Cup I hielp: ,,In Zweden begrijpt niemand waarom Nederland niet naar het WK gaat. Met dit materiaal had Nederland een gooi naar de titel kunnen doen. Zweedse spelers vormen veel meer een eenheid. Ze gaan door tot het gaatje en vinden het een eer om voor hun land te spelen. Dat eergevoel bespeur ik zelden bij het Nederlands elftal. Bovendien spelen veel Nederlanders veel beter bij hun internationale werkgevers dan in de nationale ploeg. Of ik wat heb meegekregen van de nandrolonaffaires van Nederlandse internationals? Absoluut, de Zweedse kranten schrijven er veel over. De teneur is dat er in Nederland niet streng genoeg wordt gecontroleerd.''

Gilles Simon, journalist van de Franse sportkrant l'Equipe: ,,Misschien heeft Nederland wel de rekening van het mislukte EK in eigen land betaald. De dreun van het mislopen van de finale heeft nagewerkt in de eerste, cruciale WK-kwalificatieduels tegen Portugal en Ierland. Bovendien heeft Van Gaal een aantal ongelukkige tactische beslissingen genomen. Hij is nauwelijks te handhaven. Onder Franse sportjournalisten staat het Nederlands elftal bekend als een goede, maar labiele ploeg. De verloren uitwedstrijd tegen Ierland is illustratief voor die opvatting. Die nandrolonaffaires zijn typisch. Ná Davids werd er in Italië lang geen speler meer gepakt, totdat Stam tegen de lamp liep. Twee Nederlanders dus, erg opvallend. Aan de andere kant is er weinig bekend over nandrolon. Duidelijk is wel dat het Nederlandse voetbal iets van zijn glans heeft verloren.''

Ton van Dalen, voetbalmakelaar: ,,Van de nandrolonaffaire merk ik weinig in het buitenland, hoewel ik de makelaar van Stam ben. Nederlandse spelers zijn in elk geval nog steeds gewild. In de rest van de wereld is men wel verrast dat Nederland er niet bij is op het WK. Als je verliest van een land als Ierland, kun je rustig stellen dat er fouten zijn gemaakt. Ook Portugal was echt niet zoveel beter dan Nederland, we hebben gewoon eenvoudige punten verspeeld. De planning van de thuisduels tegen die ploegen was natuurlijk buitengewoon slecht. Direct na het mislukte EK in eigen land, zoiets verzin je toch niet? Of Van Gaal moet opstappen als bondscoach? Iedere topfunctionaris die faalt is aan vervanging toe.''

Hans Meyer, trainer Borussia Mönchengladbach en oud-trainer FC Twente: ,,Als je de geschiedenisboeken erop naslaat, is misschien alleen Brazilië altijd in staat geweest constant te presteren als voetbalnatie. Nederland is een klein land dat opvallende prestaties heeft geboekt. De Europese titel in 1988, het schitterende voetbal van 1974. De WK-kwalificatie was een ramp. Nederland had er natuurlijk altijd bij moeten zijn in Japan en Zuid-Korea. Veel is terug te voeren op het mislukte EK in 2000, die dreun heeft lang nagewerkt. Toch moet Nederland niet zijn hele voetbalstructuur overhoop gooien. Jullie jeugdopleiding is prima, al zou er vooral in opvoedkundig en mentaal opzicht iets aan toegevoegd kunnen worden. Ik mis het sterven voor volk en vaderland bij Nederlandse ploegen. Moeten winnen, in plaats van willen winnen.''

    • Marcel Abrahams