Nederlands elftal niet geplaatst in kwalificatie EK

Het Nederlands elftal behoort niet tot de geplaatste landen in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap, over drie jaar in Portugal. Op basis van een calculatie van de voetbalbond UEFA bezet Oranje de veertiende plaats op de ranglijst.

De eerste tien voeren een van de tien groepen van vijf aan. De UEFA heeft de berekening gemaakt op grond van recente EK- en WK-kwalificatiewedstrijden, alsmede vriendschappelijke interlands. Titelverdediger Frankrijk voert de lijst aan, gevolgd door Zweden, Spanje, Tsjechië, Duitsland, Ierland, Roemenië, Italië, België en Turkije. Nederland zal ingedeeld worden bij een van bovengenoemde landen. Portugal is als gastland zeker van deelname. De loting is op 25 januari in Porto. De winnaars van de groep kwalificeren zich automatisch voor het EK. De nummers twee strijden in twee play-offswedstrijden om de vijf overgebleven plaatsen.