Mogen we lachen om doven?

Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking weet niet hoe te reageren als een dove contact zoekt. Vijf procent zegt dat zelfs ronduit eng te vinden. Tweederde vindt dat doven gehandicapt zijn, terwijl doven zichzelf zien als een minderheidsgroepering met een eigen taal en cultuur. En ruim één op de tien Nederlanders meent zelfs dat doven alleen met elkaar kunnen communiceren via een tolk.

Teleac NOT, die bovenstaande cijfers door het NIPO liet verzamelen, wil de onjuiste ideeën van horenden over doven corrigeren. En wel door middel van een comedyserie waarin een slim doof meisje (Ilse Jobse) en haar domme horende oom en tante (René van 't Hof en Leny Breederveld) de hoofdrol spelen. De serie is mede ontwikkeld door Rogier Proper en wordt gekoppeld aan een televisiecursus Nederlandse Gebarentaal.

Het is goed nieuws voor die bijna driekwart van de horende Nederlandse bevolking die vindt dat meer mensen gebarentaal zouden moeten leren en die het ook leuk lijkt om zelf gebarentaal te kunnen gebruiken. En een goede timing, nu de Nederlandse politiek nog altijd aan het steggelen is over het al dan niet erkennen van de Nederlandse Gebarentaal als officiële taal. Een mooi idee ook om een comedy als vorm te kiezen – er is al ellende genoeg op de wereld en zeker ook in de dovenwereld.

Maar is deze grappige serie ook grappig? Soms. Een productie waar Rogier Proper bij betrokken is, staat vaak garant voor Wim T. Schippers-achtige absurde dialogen (,,Wat zit er in die koffer?'' ,,Appels voor de hele week.'') en hij is gelukkig ook niet bang om grappen over doofheid te maken (,,Beloven dat je komt en dat dan toch niet doen ... typisch doof, doen of je niks gehoord hebt.'') Maar tussen die grappen zit wel erg veel ruimte en ze zijn braaf en kinderachtig.

Zo zou dit mooie initiatief er onbedoeld toe kunnen leiden dat horende Nederlanders doven met kinderlijke humor gaan associëren. En het ene onjuiste beeld wordt vervangen door het andere. Na de feestelijke presentatie van de comedy, afgelopen maandag in het Ketelhuis in Amsterdam, zei een van de aanwezige doven dat ze had gehoopt dat het meer op Hertenkamp zou lijken. ,,Die serie van Proper vond ik geweldig!'' Hopelijk krijgt in de rest van deze serie de absurditeit ook de overhand.

Kwartelhof: Een comedy met gebaren, Ned.1, zondag, 17.28-17.53u.