Midden-Oosten

De VVD-Kamerleden Weisglas en Wilders vergeten in hun betoog `Pak ook Iran, Saoedi-Arabië en Syrië aan' (NRC Handelsblad, 19 november) helaas de oorzaak van verreweg de meeste `terroristische' activiteiten in het Midden-Oosten te noemen. Heel veel van de door hen bedoelde activiteiten hebben te maken met de legitieme bestrijding van een onderdrukkende staat.

Sinds zijn oprichting heeft de staat Israël zichzelf uitgeroepen tot enig rechthebbende op het `Heilige Land'; vervolgens is na afloop van de eerste Arabisch-Israëlische oorlog honderdduizenden Palestijnen het recht op terugkeer naar hun eigen grond geweigerd; in de jaren daarna zijn de rechten van de overgebleven Palestijnse (en andere Arabische) medeburgers langdurig en op grote schaal geschonden. Als klap op de vuurpijl blijft Israël resoluties van de Veiligheidsraad aan zijn laars lappen.

Het is niet meer dan logisch dat de respectloze onderdrukking en verdrijving door Israël tot de vorming van een aantal bevrijdingsbewegingen heeft geleid, waarvan de `terroristische' Hezbollah er één is. Deze bewegingen kunnen in de hele Arabische wereld rekenen op een breed draagvlak, dat de laatste jaren nog versterkt wordt door het schaamteloze nederzettingenbeleid van Israël. Het is te gek voor woorden dat Weisglas en Wilders beweren dat ,,de regio nu onder druk moet worden gezet'' en daarbij de hoofdveroorzaker van de problemen in die regio niet eens noemen.

    • Wilfried Simons