Leger Israël doodt leider van Hamas

Een van de leiders van de gewapende tak van de Palestijnse beweging Hamas, Mahmoud Abu Hanoud, is gisteravond bij Nablus door Israëlische militairen geliquideerd.

Dat is gisteravond laat bekendgemaakt door de broer van het slachtoffer en door een woordvoerder van Hamas. De Israëlische strijdkrachten schoten vijf raketten af op een voertuig waarbij drie mensen werden gedood. De identiteit van twee inzittenden, de broers Ayman (34) en Mamoun Hashaykah (28), was vrijwel direct bekend. Dat Hanoud (34) het derde slachtoffer was, werd pas later bevestigd. Met hun liquidatie kwam het totaal aantal Palestijnen dat gisteren werd gedood op tien.

Een prominent lid van Hamas kondigde aan dat de beweging wraak zal nemen. ,,De moord op Abu Hanoud was geen incident'', zei Abdel-Aziz al-Rantissi van Hamas vanuit Gaza. ,,De ervaring heeft geleerd dat de militaire vleugel van Hamas op misdaden van Israël reageert en altijd terugslaat. Met Gods wil zal er een pijnlijke reactie tegen de misdadige vijand zijn'', zei hij. Hamas heeft de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid opgeëist voor verscheidene zelfmoordaanslagen in Israël.

Eerder op de avond hadden Israëlische strijdkrachten vier Palestijnen gedood toen zij bij de grens met Egypte in de Gazastrook het vuur openden op een Palestijnse taxi. In de middag kwamen twee Palestijnen, ook nabij Nablus, om het leven. Zij werden gedood door een ontploffing die volgens waarnemers overeenkomsten vertoonde met de explosie die donderdag vijf kinderen in de Gazastrook van het leven beroofde. De twee omgekomen Palestijnen waren lid van het al-Aqsa bateljon, een radicale tak binnen de Fatah-partij van Yasser Arafat.

Eerder gisteren werd een Palestijnse tiener doodgeschoten bij relletjes in de Gazastrook rond de begrafenis van de vijf Palestijnse scholieren die donderdag werden gedood, waarschijnlijk door een landmijn.