Kabinet wist niets van opties top KPN

Het kabinet was niet op de hoogte van afspraken tussen KPN en de nieuwe topman, A. Scheepbouwer, over de 1,6 miljoen opties op aandelen KPN die hij bij zijn aantreden heeft bedongen. Hoewel de Nederlandse staat grootaandeelhouder in KPN is, waren de betrokken bewindsleden daar niet over geïnformeerd, aldus vice-premier Jorritsma gisteren na afloop van de ministerraad.

Bij de huidige koers van KPN-aandelen leveren de opties Scheepbouwer een winst op van bijna 2 miljoen euro (4,4 miljoen gulden), zo bleek gisteren bij publicatie van de prospectus voor de uitgave van nieuwe aandelen ter waarde van 5 miljard euro. Scheepbouwer mag de opties in 2004 verzilveren.

Jorritsma liet zich niet verleiden tot een oordeel over de bijzondere beloning voor de topman van een bedrijf waar het management heeft ingestemd met verlaging van het salaris met 15 procent en waar het overige personeel akkoord is gegaan met salarisbevriezing.

,,Mogelijk gaat er geen goed signaal van uit'', aldus Jorritsma, maar het kabinet kent de afspraken niet.'' Volgens de vice-premier, die een zieke premier Kok verving, was ook minister Zalm (Financiën) daar niet van op de hoogte. Ze wees er op dat de staat ondanks zijn status van grootaandeelhouder, ook helemaal geen zeggenschap heeft over salarisafspraken met leden van de raad van bestuur van KPN.

KPN: pagina 15