Johan Cruijff

Een voetbaltrainer leidt een stressvol bestaan. De Schot Jock Stein stierf in het harnas. Hij kreeg in 1985 een fatale hartaanval in de dug-out. De Fransman Gérard Houllier overleefde laatst ternauwernood een hartinfarct. Johan Cruijff kreeg in 1991 tijdens een wandeling met zijn vrouw last van hartritmestoornissen.

Zijn kransslagader bleek voor 98 procent dichtgeslibd. Dertig jaar kettingroken was hem bijna fataal geworden. Zelf dacht hij aan een erfelijke afwijking. Zijn vader was op jonge leeftijd aan een hartaanval overleden. JC rookte vaak stiekem in de kleedkamer. Hij bietste dan peuken van medespelers. Hij adverteerde voor light sigaretten. Als trainer van FC Barcelona rookte hij bijna een pakje op een wedstrijdavond. Tot zijn gezondheid het niet meer toeliet. Hij werd geopereerd door een chirurg die met de grootste moeite een ijdele clubarts uit de buurt van de snijtafel wist te houden. Cruijff kreeg twee bypasses en moest twee maanden werkeloos toekijken. Na een paar dagen stond hij bleekjes de pers te woord. ,,Ik heb geluk gehad, zoals ik mijn hele leven geluk heb gehad'', zei Cruijff. Hij kreeg een levenslang rookverbod. Voor een antirookcampagne trapte hij nog tegen een pakje sigaretten alsof hij met een bal jongleerde. De tekst luidde: `Het voetballen heeft me alles gebracht wat het leven me te bieden heeft; het roken heeft me dat bijna allemaal weer afgenomen.' Ter compensatie van zijn rookverslaving sabbelt Cruijff al meer dan tien jaar op een lollie.

Dit is de zeventiende aflevering in een serie over schokkende sportmomenten.

    • Jaap Bloembergen