Holland Acht bergt boot voorlopig op

De Holland Acht vaart komend roeiseizoen niet. De zware boordroeiers gaan zich richten op kleine(re) boottypen. Zwaartepunt zal de olympische vier zonder stuurman worden.

Dat heeft bondscoach Diederik de Boorder in overleg met de roeiers besloten. ,,De acht beleefde afgelopen jaar goede momenten, maar mindere momenten bij de wereldkampioenschappen. We zijn niet met ons gezicht op het ijs gevallen, wel een stuk reëler geworden'', zegt De Boorder.

De ploeg hoopte afgelopen zomer, bij de WK in Luzern, op een plaats bij de beste zes. Het octet kwam evenwel niet verder dan de tiende plaats. Na het teleurstellende toernooi in Zwitserland zei een aantal roeiers niet langer in de acht te willen varen. De Boorder: ,,In de acht kwamen we `bootgevoel' en vermogen te kort. Iedere roeier moet komend jaar zijn zwakke punten wegwerken. Iedereen moet beter worden.''

Nadat de Holland Acht bij de Olympische Spelen van Atlanta (1996) goud veroverde, eindigde een volledig nieuwe bemanning als zevende bij de post-olympische WK van 1997. Een jaar later werd het achtenproject stopgezet door de Nederlandse roeibond (KNRB) na een reeks teleurstellende prestaties.

Tot opluchting van onder anderen de toenmalige bondscoach Kris Korzeniowski verzocht sportkoepel NOC*NSF de bond om opnieuw achten te formeren voor de Spelen van Sydney. De Holland Acht II verscherpte het eigen wereldrecord in 1999 tot tweemaal toe, maar kwam op Penrith Lakes uiteindelijk niet verder dan de achtste plaats. De vrouwenacht daarentegen won olympisch zilver in Australië.

Het doel, een `Gouden Acht' op de Olympische Spelen van Athene 2004, behoort volgens De Boorder nog steeds tot de mogelijkheden. Als zijn roeiers in de vier-zonder en de (niet-olympische) vier-met-stuurman hoog eindigen bij de WK, volgend jaar in Sevilla, wordt er opnieuw een acht geformeerd die in 2003 een olympisch startbewijs moet veiligstellen. De Boorder: ,,Veel jongens willen graag verder met de acht. We moeten onszelf echter niet voor de gek houden. Na het WK in Sevilla kijken we verder. In 2003 moeten we een medaille winnen in de acht, wil je een serieuze medaillekandidaat zijn bij de Spelen.''

    • Sybrand Treffers