Helga Ruebsamen boos op Opzij over foto

Helga Ruebsamen heeft gistermiddag verstek laten gaan bij de uitreiking van de Annie Romeinprijs, uit onvrede met de behandeling die zij kreeg van het maandblad Opzij, de organisator van de prijs. De doorslag gaf voor Ruebsamen uiteindelijk de publicatie van een foto in het jongste nummer van Opzij.

De tweejaarlijkse literaire prijs, groot tienduizend gulden, is gisteren in de Amsterdamse Nieuwe Kerk in ontvangst genomen door Mizzi van der Pluijm van Ruebsamens uitgeverij Contact. ,,Het is maar goed dat ik er niet heen ga'', meldde Ruebsamen kort voor de plechtigheid per telefoon. ,,Ik ben nog steeds kwaad, dus ik zou daar waarschijnlijk wild om mij heen zijn gaan slaan.''

Ruebsamens woede werd veroorzaakt door een serie kleine incidenten. ,,Ik ben druk bezig met een nieuw boek, dus ik kan er niet veel bij hebben. Bij de prijs bleek van alles te horen, zoals een interview waarvoor ik eigenlijk geen tijd had. Bovendien is er nooit ergens met mij over overlegd. Zo werd ik op een bepaalde woensdagmiddag ontboden bij de fotograaf, zonder overleg over datum of tijdstip.'' Ruebsaman kon niet, spoorde Opzij aan elders een foto van haar te zoeken en zei daarbij `nadrukkelijk' dat ze een eerder in De Groene gepubliceerd `Leni Riefenstahl-achtig' portret door Arenda Oomen niet afgedrukt wilde zien. ,,Die foto heeft niets te maken met hoe ik mezelf zie of met hoe mijn oeuvre is.'' Toen die foto toch in het blad verscheen, meldde ze zich af. ,,Ik zou het feestvarken moeten zijn, maar zij lijken me vooral te beschouwen als het beest dat met een appel in zijn bek op tafel ligt.'' Ruebsamens weigering past in een groeiend verzet bij schrijvers tegen de publicitaire bijverschijnselen van literaire onderscheidingen. Zo ontbraken de genomineerde Willem G. van Maanen en de uiteindelijke winnaar Jeroen Brouwers vorige maand bij de uitreiking van de jaarlijkse AKO-prijs.

Ciska Dresselhuys, de hoofdredacteur van het deze maand geheel vernieuwde Opzij, wil niets kwijt over de gang van zaken. Voor aanvang van de uitreikingsceremonie vertelde zij een radioverslaggever dat Ruebsamen `ziek' zou zijn. In haar toespraak hield ze het op `persoonlijke omstandigheden'. ,,Als iemand te zeer overstuur is om te komen, is dat jammer'', zei Dresselhuys na afloop. We hebben de prijs al elf keer uitgereikt en tot nu toe waren er nooit klachten.'' Bij dezelfde gelegenheid werd de Harriët Freezerring, de jaarlijkse emancipatieprijs van Opzij, uitgereikt aan de wel aanwezige Mineke Knottenbelt.