Hapje Madonna of Mick

In `Hertogenbosch kun je eten in een restaurant van de Amerikaanse kok Amy Weldon, die in de keuken van Madonna werkte en kookte voor de cast van Ally McBeal en filmsterren als Goldy Hawn, Diane Keaton, Shirley Maclain, Warren Beatty en echtgenote Annette Benning. Onlangs verscheen een kookboek van Weldon. In Taste (Het Spectrum) wordt flink met die sterren-relaties gekoketteerd.

Maar of al die sterren die zich op hun mooist voordoen nu echt een voorbeeldige smaak hebben en of de kok een ster verdient is natuurlijk nog maar de vraag. Ik kwam in de biografie van de Engelse acteur Michael Crawford het lievelingsontbijt van zijn logé Ringo Starr tegen. Starr wenste elke ochtend te ontbijten met gebakken Spam, lunchworst meen ik. Goedkopere worst bestaat niet. Bij het doorlezen van Taste kwam ik smakelijke recepten tegen, maar veel over de eetvoorkeuren kwam ik niet te weten. Warren Beatty was dol op Amys BLT, Bacon Lettuce, tomato sandwiches en kreeg omdat hij op zijn lijn moest letten kalkoenbacon, die minder vet is. Voor Goldie Hawn maakte ze pannenkoekjes met garnalen en maïs. Weinig privé-story-anekdotes en opwindend geroddel. Overigens is zojuist verschenen Proeven met Pascal Aan tafel bij Restaurant Vermeer, met lievelingsgerechten van bekende Nederlanders, onder wie burgemeester van Amsterdam Job Cohen, Rijk de Gooyer, Theodor Holman en Yvonne Kronenberg die voor dit boek werden geïnterviewd. Vandaag speciaal voor Sonja uit eigen archief een recept van Mick Jagger. De ghee, kokosmelk en het specerijen mengsel garam masala (gemaakt van kardamom, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, komijn en peper) zijn in winkels met tropische producten te koop. In plaats van ghee kan ook gewone boter worden gebruikt. Bereiding van dit voorgerecht voor 2 personen: fruit de gepelde en gesnipperde ui in de geklaarde of gewone boter zacht en glazig. Voeg kerriepoeder, snufje laurierpoeder en kokosmelk toe. Roer de garam masala en limoensap erdoor. Houdt het mengsel tegen de kook aan. Verwarm de garnalen een minuut in deze saus. Strooi de koriander over het gerecht. Serveer er gekookte rijst of warm (Indiaas) brood bij.

    • Anne Scheepmaker