Hagemeyer vreest strop na deal dochter

Handelshuis Hagemeyer loopt mogelijk miljoenen mis door het faillissement van voormalig dochter Freetime. Hagemeyer verkocht het hengelsportbedrijf eind 2000 aan investeringsmaatschappij Forex Lloyd en vreest nu het nog openstaande bedrag niet meer te zullen ontvangen.

Hagemeyer is een bodemprocedure begonnen tegen Forex dat al achter loopt met betalen, aldus een woordvoerder van het handelshuis. Of Forex nu aan de verplichtingen voldoet of niet heeft geen gevolgen voor het resultaat. ,,We hebben rond de verkoop van Freetime al een voorziening van 31 miljoen gulden genomen en dat is meer dan voldoende'', aldus de woordvoerder. Het kan nog maanden duren eer er een uitspraak wordt gedaan in de bodemprocedure.

Hagemeyer heeft nog 16 miljoen gulden tegoed van Forex, een particuliere investeringsmaatschappij waarbij ook beoogd bestuursvoorzitter A. Ruys van Heineken betrokken is. Ook heeft Hagemeyer nog vier miljoen gulden tegoed van Freetime zelf. Ten slotte ligt er nog een claim van bank NMB-Heller die de overname van Freetime financierde. Tien miljoen gulden van deze lening werd gegarandeerd door Hagemeyer.

Freetime, eens de grootste hengelsporthandel van Europa, ging eind september failliet, ruim tien maanden nadat het werd verkocht aan Forex. Hagemeyer zegt teleurgesteld te zijn over de bedrijfsvoering van Forex na de overname. In 1999 werd er bij Freetime een reorganisatie doorgevoerd die 66 miljoen gulden kostte. Het bedrijf had een omzet van ongeveer honderd miljoen gulden.