Friesinger superieur op 3.000 m

Bij de vrouwen was Anni Friesinger gisteravond onoverwinnelijk. Op de 3.000 meter in Den Haag behaalde ze haar vijfde wereldbekerzege van het seizoen, in 4.12,52 minuut.

Daarmee zit de schaatsster uit Inzell al op de helft van haar totaal aantal overwinningen in wereldbekerwedstrijden. De Duitse vriendin van Ids Postma won tijdens de eerste wedstrijd in Berlijn de 1.500 en de 3.000 meter en was vorige week op beide afstanden op de buitenbaan in Innsbruck eveneens de snelste op die twee afstanden. Voor de Duitse schaatsers gelden de wereldbekerraces als een kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen die in februari in Salt Lake City worden gehouden. Dat geldt niet voor de Nederlanders. Die moeten pieken op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen, waar van 20 tot en met 24 december tickets voor de Winterspelen te verdienen zijn. Beste Nederlandse schaatsster op de 3.000 meter was gisteren Tonny de Jong. Ze eindigde op de derde plaats, achter Friesingers landgenote Claudia Pechstein. Het gat met de Duitse schaatssters wordt kleiner, stelde De Jong tot genoegen vast. ,,Mijn zelfvertrouwen groeit op deze manier enorm.''