De populariteit van converteerbare obligaties

Dit is een goede week geweest voor converteerbare obligaties, met meer dan 4 miljard euro aan emissies op de Europese markt binnen een tijdsbestek van 24 uur. Dat is méé dan in de maanden augustus en september bij elkaar. En als belegging doen ze het buitengewoon goed: de index van zakenbank UBS Warburg voor Europese converteerbare obligaties is dit jaar slechts met 1,4 procent gedaald, terwijl de Eurotop-300 aandelenindex met 17 procent gekelderd is.

Het is duidelijk waarom converteerbare obligaties zo populair zijn bij beleggers. Ze bieden een respectabel rendement in vergelijking met de stijgende obligatiemarkten en vormen een aantrekkelijke call-optie tegen de achtergrond van de zich herstellende aandelenmarkten. Voor bedrijven zijn converteerbare obligaties ook aantrekkelijk, gezien het aantal bedrijven dat te kampen heeft met krappe balansen en wispelturige koersen. Een converteerbare obligatie stelt een bedrijf in staat die wisselvalligheid van zijn koers in klinkende munt om te zetten, in de vorm van lagere rentelasten over zijn schuld.

In de zomer en het begin van de herfst is het rustig geweest aan het front van de converteerbare obligaties. De huidige opleving is gedeeltelijk een inhaalmanoeuvre. Doordat de markt tijdelijk heeft stilgelegen, beschikken beleggers over méér kapitaal dan de markt in één keer kan verwerken. Waar die niet te stillen vraag toe kan leiden werd geïllustreerd door de emissie van 500 miljoen pond aan converteerbare obligaties door Legal and General, de enige emissie in ponden dit jaar. Beleggers die er op uit waren om een gat in hun portefeuille te vullen hebben de koers enorm opgedreven.

Hoewel de vraag steeds op peil is gebleven, is het aanbod pas weer op gang gekomen toen de aandelenkoersen gingen stijgen. Hedgefunds zorgen ervoor dat er altijd kopers zijn, of de koersen nu stijgen of dalen. Maar bedrijven die converteerbare obligaties uitgeven hebben aangetoond dat ze eerst willen wachten tot de koersen weer gaan stijgen voordat ze de markt opgaan. Deze analyse wordt bevestigd door de terugkeer van de telecomconcerns op de markt voor converteerbare obligaties, waar ze sinds januari niet meer gezien waren, want hun koersen zitten sinds kort weer in de lift.

Of we nu een terugkeer naar normale marktomstandigheden zien, zoals handelaren beweren, of slechts een door de opleving van de koersen gestimuleerd opportunisme, valt nog te bezien. Toch lijkt het erop dat er nog genoeg deals in de pijpleiding zitten om de handelaren de rest van het jaar bezig te houden.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld