Beurs houdt aan KPN handen vol

De naam van het fonds lag deze week op ieders lippen: KPN. Het aandeel ging even door een diep dal. Wat een emissie allemaal kan doen.

En opnieuw was KPN de blikvanger van de week op de Amsterdamse beurs.

Waar beleggers na berichten in juni al voor vreesden, werd deze week dan toch bewaarheid: KPN gaat voor 5 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. Door de lage beurskoers van het moment zorgt de emissie ervoor dat KPN mogelijk evenveel nieuwe aandelen – 1,2 miljard – uitgeeft als er nu uitstaan. Hoewel de huidige aandeelhouders van het telecomconcern korting krijgen op de nieuwe waardepapieren, waren beleggers woensdagochtend direct na de bekendmaking van KPN's voornemen toch negatief gestemd. Het aandeel verloor in korte tijd 6 procent aan waarde.

,,Een emissie wordt over het algemeen niet positief ontvangen'', zegt telecomanalist A. van der Kamp van zakenbank NIB Capital. Waarom niet? ,,Door de uitgifte van nieuwe aandelen worden de bestaande stukken minder waard. Zo moet bijvoorbeeld de winst over meer stukken verdeeld worden, zodat de winst per aandeel daalt. Daarbij geldt: hoe lager de koers van KPN, hoe meer nieuwe aandelen uitgegeven worden. En dus: hoe meer verwatering van de waarde van één stuk op zal treden.'' Ondanks de aanvankelijke daling, waren beleggers volgens de analist toch positief gestemd over de aangekondigde maatregelen. Want behalve de emissie kondigde het met schulden overladen KPN verdere plannen aan voor kosten- en schuldreductie. ,,Met dat alles zijn de zorgen of KPN het uiteindelijk zal redden, enigszins weggenomen.'' De daling van de koers was volgens Van der Kamp ook ingegeven door winstnemingen van beleggers die de koersstijgingen van de dagen vóór de bekendmaking te gelde wilden maken.

Na een daling van uiteindelijk 17 procent op woensdag, zakte de koers van KPN donderdag direct na opening van de beurs verder in. Maar KPN herstelde zich snel, en omstreeks het middaguur boekte het fonds al een plus van bijna 7 procent op 5,32 euro.

Verwante fondsen bewogen deze week mee met het aandeel KPN. Het telecombedrijf is mede-eigenaar van technologiefonds KPN Qwest. KPN meldde niet uit te willen sluiten het belang in de dochter te verkleinen. Gevolg: koersstijging voor KPN Qwest. Ook telecomfonds Versatel verloor, net als de grote branchegenoot KPN, woensdagochtend flink.

Het bericht uit het prospectus dat KPN nog eens 1.300 man kwijt wil, viel gisteren goed in de financiële wereld. KPN was niet alleen het meest verhandelde fonds, maar ook één van de grootste stijgers van de AEX. En de veelbesproken vergoeding van topman Scheepbouwer? Van der Kamp: ,,Dat is een imagokwestie. Wat Pietje of Jantje verdient, heeft financieel geen grote impact op een concern.''

    • Freek Staps