Betaaldiensten

Volgens de Consumentenbond (NRC Handelsblad, 1 november) is het een `gotspe' dat de banken hun klant mogelijk kosten willen gaan berekenen voor betaaldiensten. De bond rekent voor dat een geldopname aan de balie ƒ10 kost, en via een geldautomaat ƒ1,50. Bij 448 miljoen geldopnamen per jaar `verdienden' de banken hierdoor de afgelopen vier jaar ƒ518 miljoen.

Voor mij komen 448 miljoen geldopnamen à ƒ1,50 neer op zo'n ƒ670 miljoen per jaar. En dat zijn dan echte kosten. Kosten voor de banken wel te verstaan, want niemand betaalt immers voor een geldopname. Het probleem is dat we in ons land extreem zijn verwend met goedkoop betalingsverkeer. Waar het aanhouden van een betaalrekening en de betaaldiensten daarmee, in de meeste andere landen een gezin vijftig tot een paar honderd gulden op jaarbasis kost, is dat in ons land nagenoeg gratis.

    • E. Gunning