Bankroet.com

Het internationale documentairefestival in Amsterdam opende donderdag met Startup.com, een filmverslag over de opkomst en ondergang van een Amerikaans internetbedrijf van twee jongens. Het verhaal van deze tijd, ook in Nederland. Ontslagen jonge communicatiekundigen die bij een dot.combedrijf voor hun redactionele werk wel anderhalve ton per jaar verdienden omdat de tekst niet op papier maar op het beeldscherm werd gepubliceerd, krijgen bij sollicitaties de schrik van hun leven. In hun nieuwe baan verdienen ze slechts de helft.

Het Nederlands instituut voor budgetonderzoek maakt zich zorgen over de schulden van werkende jongeren. Driekwart klaagt over geldtekort. Een op de vijf werkende jongeren tussen de 15 en 24 heeft grote schulden. Tussen de 21 en 24 jaar is die schuld gemiddeld 10.000 gulden. Verreweg het meeste geld gaat op aan drank. Verder aan onmisbare zaken als uitgaan, mooie kleren, auto's en mobiele telefoons. Als het geld er niet is, wordt het geleend. Zo maakt de dertig-min-generatie voor het eerst kennis met materiële tegenslag.

    • Maarten Huygen