`Architectuur Biënnale moet uitgesteld'

De eerste Architectuur Biënnale van Rotterdam, die volgend najaar plaats zou vinden en waar twaalf miljoen gulden subsidie heengaat, moet worden uitgesteld, vinden de organisatoren.

De organisatie van de Rotterdamse manifestatie ligt in handen van de stichting 1ab en van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Reden voor het uitstel is de synchroon lopende architectuur-biënnale van Venetië, die ook in het weekeinde van 5 september opengaat. ,,De Venetiaanse biënnale is een instituut met een 35-jarige geschiedenis. Het lijkt ons niet handig om dat evenement te laten samenvallen met Rotterdam, dat nog een reputatie moet opbouwen'', aldus Gré Ploeg, projectleider bij de biënnale-stichting. Aaron Betsky, die deze zomer Kristin Feireiss opvolgde als directeur van het NAi en die eindverantwoordelijk is voor de biënnale, was niet voor commentaar bereikbaar.

Rijk, gemeente en bedrijfsleven hebben in totaal twaalf miljoen gulden beschikbaar gesteld. Zij moeten nu akkoord gaan met de beslissing om de data te verplaatsen, aldus Ploeg. De biënnale, de eerste op dit gebied in Noord-Europa, zal zich op diverse locaties in Rotterdam afspelen. Het aantal deelnemende landen, planologen en architecten is nog onbekend. ,,Amerika, Australië en Azië: de hele wereld doet mee, en China wil iets doen met water'', aldus Ploeg, die naar eigen zeggen veel enthousiaste reacties ontvangt. Voor de `side-programs' zoekt de organisatie nog naar sponsors.

De deelnemers zullen zich in tentoonstellingen, debatten, excursies en workshops buigen over het thema Mobiliteit, `van de rolstoel tot ruimte-verkenningen', aldus Ploeg. Het thema krijgt onder veel meer gestalte in Container City, een soort mobiele stad, op te trekken aan de Lloyd Pier, het havengebied nabij de Euromast.

Container City, naar ontwerp van het Rotterdamse architectuurbureau MVRDV, moet honderden containers omvatten, op te stellen in een muur en een arena-vorm voor het creëren van een openbare ruimte.

Elf binnen- en buitenlandse architecten is naar een installatie gevraagd: Wiel Arets, Ben van Berkel, Coöp Himmelb(l)au, Liz Diller, Erick van Egeraat, Francine Houben, Rem Koolhaas, Greg Lynn, Winy Maas, Willem-Jan Neutelings en Jean Nouvel. Het NAi stelt onder de tentoonstelling Fast Space samen, eveneens gewijd aan mobiliteit.

Langs de culturele as van Rotterdam – van het Centraal Station, via Museum Boijmans Van Beuningen, naar de Kop van Zuid – moeten zogenaamde stimulatiepunten worden geïnstalleerd (,,plekken waar verschillende infrastructuren samenkomen''). Er komt een studentenprijsvraag voor het ontwerp van een tijdelijk vluchtelingenonderdak, en in het Centraal Station een tentoonstelling over de renovatie van NS-stations, ,,als multifunctionele vervoersknooppunten.''

    • Marianne Vermeijden