Alliantie in Kunduz: nieuw ultimatum

De Noordelijke Alliantie heeft de strijders van de Talibaan bij de belegerde stad Kunduz in een nieuw ultimatum tot vanmiddag de tijd gegeven zich over te geven.

Terwijl de Alliantie de aanvallen op Kunduz heeft opgeschort, gaan Amerikaanse bommenwerpers gewoon door met zware bombardementen op de stad. Ze maken daarbij ondermeer gebruik van B-52 bommenwerpers. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van de Alliantie, Abdullah Abdullah, zullen de gevechten vanmiddag worden voortgezet als de Talibaan zich niet overgeven.

Het Internationale Rode Kruis is bezorgd over het lot van gevangen Talibaan. In een verklaring schrijft het Rode Kruis: ,,Uit recente verklaringen door leiders in het Afghaanse conflict blijkt dat zij de veiligheid van gevangen buitenlandse strijders niet kunnen garanderen.'' Het Rode Kruis wijst erop dat het oorlogsrecht te allen tijde gerespecteerd dient te worden.

Het Rode Kruis meldde gisteren dat alleen al bij Mazar-i-Sharif 400 tot 600 lichamen waren gevonden. De stad viel op 9 november in handen van de Noordelijke Alliantie. Het Rode Kruis wil niets zeggen over op de staat waarin de lichamen zich bevinden. Verschillende krijgsheren van de Noordelijke Alliantie hebben herhaaldelijk gezegd dat ze buitenlandse medestrijders van de Talibaan, van wie er zich waarschijnlijk meer dan 3.000 in Kunduz bevinden, zullen doden.

Ten zuiden van de westelijke stad Herat is een graf gevonden met twaalf lichamen van tegenstanders van de Talibaan, die ruim een week geleden uit de stad zijn verjaagd. De twaalf mannen, met hun wapen op de rug gebonden. De meesten zijn door hun hoofd geschoten.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, heeft vanuit Pakistan waar hij op bezoek is, de Alliantie gevraagd terughoudend te zijn. Ook de Saoedische regering vreest dat Saoedische strijders zullen worden gedood. Het regering heeft gezegd hen in eigen land te willen berechten.

In Kandahar maken de Talibaan zich op voor een grondoorlog. Dat zegt Mullah Bismillah, die uit de stad is gevlucht. Bismallah was tot voor kort verantwoordelijk voor het wapendepot in Kandahar. Tegenover het persbureau Reuters verklaarde hij gisteren dat de Talibaan beschikken over ten minste vijf- tot zeshonderd tanks. Ook zou er in de stad voldoende munitie en andere wapens aanwezig zijn voor een langdurige strijd. Tot zijn vertrek zouden ongeveer 200 strijders van de Talibaan door de bombardementen zijn gedood.

Intussen is duidelijk dat niet alle Afghaanse deelnemers aan de conferentie over de toekomst van het land tijdig in Bonn kunnen zijn. De conferentie is daarom een dag opgeschort en begint nu dinsdag. Onduidelijk is nog hoe lang de conferentie gaat duren. Volgens een woordvoerder van Lakhdar Brahimi, Afghanistan-gezant van de Verenigde Naties, zullen twintig tot dertig Afghanen van alle verschillende facties – met uitzondering van de Talibaan – aan de onderhandelingen deelnemen. Tot de vertegenwoordiging in Bonn van ex-koning Zahir Shah behoren ook twee vrouwen.

De VN verwachten dat ook diplomaten uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Pakistan in Bonn aanwezig zullen zijn. Maar Brahimi's woordvoerder wijst erop dat zij niet door de VN zijn uitgenodigd.