Zendmast zonder vergunning

Midden in het uitzicht van de heer D.L.J. Braakman uit Wassenaar staat pontificaal een zendmast van mobiele-telefoonaanbieder Dutchtone. De gemeente heeft voor het gevaarte geen bouwvergunning afgegeven en toch werd het, volgens Braakman, dinsdag razendsnel opgebouwd op de grond van een naast zijn huis gelegen camping.

Met faxen naar gemeente en telecomaanbieder probeerde Braakman tevergeefs de bouw te stoppen. De gemeente vaardigde een bouwverbod uit, maar ook dat negeerde het bedrijf. Braakman beticht de provider van een `cowboymentaliteit'. ,,De zendmasten worden snel neergezet en in gebruik genomen omdat de providers weten dat ze de bezwaarprocedures jaren kunnen rekken. Eventuele boetes nemen ze voor lief.'' Plaatsing van de mast is vooral wrang, zegt Braakman, omdat die staat in een waardevol natuurgebied, op de overgang van duin naar bos. ,,Bij de uitbreiding van een weg in de buurt wordt uitvoerig gesproken over gevolgen voor de natuur, Dutchtone plaatst rustig een zendmast.''

Volgens Dutchtone gaat het om een tijdelijke maatregel. In een brief aan Braakman schrijft het bedrijf dat het in overleg is met de gemeente over definitieve lokaties. ,,Maar omdat de aanvraag van een vergunning soms maanden in beslag neemt, plaatsen we wel eens een mast zonder dat er toestemming is'', zegt een woordvoerder van Dutchtone.

(Foto Walter Herfst)