Zalm besluit tot steun voor KLM

De Nederlandse overheid reserveert 50 miljoen gulden om de directe schade die luchtvaartmaatschappijen hebben geleden als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten voor een deel te compenseren.

Nederland heeft zich altijd sterk verzet tegen steun aan de luchtvaart in Europa. Minister Zalm (Financiën) zag zich in eerste instantie gesteund door de strikte lijn die de Europese Commissie had opgesteld over steun aan de luchtvaartsector. Op de Europese Transportraad halverwege oktober bleek een meerderheid van de lidstaten echter plotseling wel financieel te willen bijspringen. Nederland ging uiteindelijk akkoord met een steunmaatregel die alleen betrekking heeft op de schade die is geleden als gevolg van het sluiten van het Amerikaanse luchtruim van 11 tot 14 september.

In Brussel werd afgesproken dat ook schade die na de vier-dagen-periode geleden is onder bepaalde voorwaarden voor compensatie in aanmerking komt. De nu gereserveerde 50 miljoen heeft daar geen betrekking op.

Nederlands grootste luchtvaartmaatschappij KLM heeft de steun op dit moment niet direct nodig. Het verlieslijdende bedrijf beschikt met 1,4 miljard euro in kas ten opzichte van zijn concurrenten over een relatief sterke financiële positie. Hoewel KLM op dit moment verlies maakt en er nog geen uitzicht is op herstel. Topman Leo van Wijk voorspelde in het personeelsorgaan `Wolkenridder' dat de luchtvaartcrisis ook komende zomer nog door zal woekeren.

Mede om die reden hebben de grote Nederlandse touroperators (die 70 procent van hun reizen in de zomer verkopen) en KLM besloten de handen ineen te slaan. Tegen stuntprijzen proberen de reisorganisaties en KLM de komende maanden reizigers te bewegen Amerika of Canada als vakantiebestemming te kiezen. ,,Dat zal geen geweldige inkomstenverbetering te zien geven'', zegt directeur Nederland van KLM Onno van den Brink, ,,maar we willen met deze acties mensen weer bewegen naar het reisbureau te gaan en een vliegreis te boeken.''

De actie van KLM en touroperators komt op een moment dat onderzoeksinstituut NIPO heeft uitgezocht dat de gebeurtenissen in de VS een grote invloed hebben op de vakantieplannen van de Nederlanders. ,,We zien een verschuiving van vliegtuig naar auto, van intercontinentaal naar Europa en van buitenland naar binnenland.''