Weer rechtszaak fonds Rodamco

Er komt nog een rechtszaak in het conflict rond vastgoedbeleggingsfonds Rodamco North America. De Stichting Belangenbehartiging Beleggers RNA (SBBR) verwacht na 30 november een dagvaarding te sturen naar het Australische bedrijf Westfield. De SBBR eist dat Westfield een volledig bod uitbrengt op alle Rodamco aandelen.

De SBBR, die acht procent van de aandeelhouders vertegenwoordigt, stuurde Westfield begin deze maand een brief waarin zij de Australiërs sommeert voor 30 november een bod te doen. ,,Ik denk dat de kans uiterst gering is dat er nog een volledig bod komt en dan zullen wij gerechtelijke stappen ondernemen'', zegt Hélène Fleter, bestuurslid van de stichting.

De stichting is opgericht nadat Westfield een belang kocht in Rodamco van 23,9 procent van het ABP. Het pensioenfonds kreeg 51,12 euro per aandeel, een premie van 20 procent.

Met dat belang, plus de steun van de 6,6 procent die het ABP nog bezit, heeft Westfield een grote zeggenschap over Rodamco North America, zeker omdat de rest van de aandeelhouders zeer kleine belangen heeft.

Rodamco North America vecht om Westfield's nieuwe strategische plannen, inclusief het ontslag van het management, te voorkomen.

De SBBR heeft weinig interesse in de toekomst van Rodamco en eist alleen maar dat Westfield alle aandeelhouders laat meeprofiteren van de betaalde overnamepremie van 20 procent. Dat gebeurt nu niet, de koers van Rodamco North America op de Amsterdamse effectenbeurs ligt beneden 45 euro. Als de situatie onveranderd blijft is de kans klein dat een ander bedrijf nog een bod zal doen op het fonds.

Westfield daagde Rodamco al eerder voor de rechter wegens het uitgeven van aandelen en kwam daarna nog eens terug in de Ondernemingskamer, omdat Rodamco het vonnis niet zou respecteren. Rodamco zelf overweegt een zaak tegen het ABP.

Westfield herhaalde gistermiddag dat het niet van plan is het belang tot boven de 25 procent uit te breiden.

Dit zou onder meer het verlies betekenen van de fiscale status van het beleggingsfonds, waardoor er vennootschapsbelasting geheven gaat worden. ,,Daarnaast willen we de notering aan de Amsterdamse beurs handhaven en denken wij dat onze plannen voor Rodamco in het belang zijn van alle aandeelhouders'', aldus een woordvoerder van Westfield.

Ook zegt het bedrijf af te wachten wat de uitkomst zal zijn van de enquête die onlangs werd ingesteld door de Ondernemingskamer naar mogelijk wanbeleid bij Rodamco. Het fonds gaf namelijk aandelen uit aan een bevriende stichting om zo het belang van Westfield te verwateren.

    • Heleen de Graaf