Weer clusterbom voor voedsel aangezien

De Verenigde Naties hebben Amerika gevraagd per direct te stoppen met het droppen van voedselpakketten boven delen van Afghanistan. Zeker één persoon is omgekomen, en een onbekend aantal anderen zwaar gewond toen zij gele clusterbommen aanzagen voor de eveneens gele voedselpakketten.

De pakketten zijn moeilijk te onderscheiden van clusterbommen. Beide zijn geel en komen uit de lucht vallen. Een voedselpakket is echter vierkant, een clusterbom, waarvan 10 tot 15 procent niet ontploft, cilindervormig. Hulporganisaties beklaagden zich hier al eerder over.

De VS boden daarom begin november aan de pakketten blauw te kleuren. Eerst moesten evenwel nog duizenden gele pakketten die al gereed waren, worden afgeworpen. De Afghaanse bevolking zou door radio-uitzendingen van de Voice of America in het Pathaans en een Perzische taal worden gewaarschuwd voor de gele pakketten.

Maar woensdag overleed in Herat een 15-jarig jongetje toen hij een geel pakket oppakte. Het pakket bleek een bom te zijn, en de jongen werd opgeblazen. Ten minste één ander kind is een arm verloren toen hij een geel pakket aanraakte, zo meldt de regionale VN-manager voor Herat, Haji Seddiqi.

Seddiqi, die betrokken is bij het opruimen van mijnen rondom Herat, wil ook dat de VS een einde maken aan het afwerpen van voedselpakketten in gebieden waar mijnen liggen.

Bovendien zijn er bij bombardementen enkele weken geleden clusterbommen verdwaald. Delen van Herat zijn nog niet gecontroleerd op de aanwezigheid van bommen. Maandagnacht begonnen Amerikaanse vliegtuigen met het droppen van voedsel boven de stad. Volgens Seddiqi is hierdoor een ,,levensgevaarlijke situatie'' ontstaan.

Uit andere delen van Afghanistan wordt gemeld dat voedselpakketten schade aanrichten. Een krat voedselhulp zou de tombe van een Perzische dichter in het dorp Agh Nazangah hebben beschadigd.

De voedselpakketten van de VS (Humanitarian Daily Rations), ontwikkeld door het ministerie van Defensie, bestaan uit bonen in tomatensaus, een zandkoek, een vruchtenreep, pindakaas, een fruittaartje, aardbeienjam en zout, peper en suiker. Verder zitten er een servetje, een lepel en lucifers in. Meer dan een miljoen van deze Humanitarian Daily Rations zijn inmiddels boven Afghanistan afgeworpen.

Hulporganisaties hebben ook bezwaar tegen het verbinden van humanitaire hulp en militaire acties.