Website verhuurt schrijvers

Een schrijver inhuren kan tegenwoordig zonder enig probleem via internet. Op www.boekeenschrijver.nl kan de surfer vijfenzestig bekende schrijvers en journalisten, onder wie Gerrit Komrij, Cees Nooteboom en Martin Bril, boeken voor een spreekbeurt, een schrijfopdracht, of iets anders. Iets anders? ,,Bijvoorbeeld de presentatie van een complete avond,'' legt Paul Sebes van het Hilversumse literair agentschap Sebes & Van Gelderen uit. Sebes bemiddelt sinds 1998 tussen bedrijven en schrijvers, de website werd een paar weken geleden gelanceerd.

Belangrijke afnemers van Sebes, die voor iedere opdracht een commissie ontvangt, zijn de personeelsbladen. ,,Die willen dan iedere maand een column van een bekende schrijver.'' Naast columns en gedichten is er ook steeds meer vraag naar novellen. ,,Interessant, want een flinke novelle brengt algauw veertigduizend gulden op,'' aldus Sebes. De novelle Zes sterren, die Joost Zwagerman schreef als cadeau bij het jaarverslag van een managementbureau, is inmiddels uitgegroeid tot een roman, die in februari bij de Arbeiderspers verschijnt.

Het schrijversimpresario beweegt zich op het terrein van de stichting Schrijvers School Samenleving (SSS), die al jaren bemiddelt tussen auteurs en opdrachtgevers. Margreet Ruardi van die stichting vindt niet dat de activiteiten van Sebes & Van Gelderen interfereren met haar werk. ,,Dit jaar hebben we al 4.500 aanvragen gehad, een paar honderd meer dan vorig jaar. De roep naar optredens van schrijvers groeit nog steeds. Bovendien houden we ons niet bezig met schrijfopdrachten.''

    • Ward Wijndelts