Supporter van Ajax in Kopenhagen vrijgesproken

Een rechtbank in Kopenhagen heeft gisteren een Nederlandse Ajax-supporter vrijgesproken van zijn aandeel in rellen die voorafgingen aan de UEFA-Cupwedstrijd tegen FC Kopenhagen van 18 oktober. De man werd verdacht van geweldpleging tegen een politieagent en een poging tot het voorkomen van arrestatie.

Eerder deze maand werden twee Amsterdamse supporters wel veroordeeld in de Deense hoofdstad. Maar de rechter vond dat het bewijs tegen de verdachte die gisteren moest voorkomen, niet volstond. Omdat de betreffende agent die hij aanviel in burgerkleding rondliep, kon niet afdoende worden vastgesteld dat de Nederlander wist wie hij tegenover zich had. Daarmee vervielen beide aanklachten in de ogen van de rechter. De man, die sinds 18 oktober in voorarrest heeft gezeten, kan nu een claim voor schadevergoeding indienen.

Op de dag van het treffen tussen FC Kopenhagen en Ajax misdroeg een aantal supporters van Ajax zich in de binnenstad. Eerder al werden twee Ajax-fans veroordeeld tot straffen van twintig en dertig dagen cel. Negen anderen die werden aangehouden, mochten na het betalen van een boete naar huis.