Spanje levert niet uit aan VS

Spanje zal niet overgaan tot uitlevering van de acht mannen die vorige week werden gearresteerd op verdenking van terreuractiviteiten binnen het moslimextremistische netwerk van de Al-Qaeda organisatie van Osama bin Laden. Dat hebben vertegenwoordigers van de Spaanse justitie op informele wijze laten weten aan agenten van de FBI en diplomaten van de Amerikaanse ambassade in Madrid, zo meldt vanochtend het Spaanse dagblad El País.

Uitlevering is onmogelijk binnen de Spaanse wetgeving wegens de mogelijke toepassing van de doodstraf in de Verenigde Staten. Ook de inzet van een voor het publiek gesloten krijgsraad bij de berechting van de moslimterroristen, zoals de regering-Bush voorstelt, is strijdig met de uitleveringsvoorwaarden die in Spanje gelden.

Uitlevering zou alleen mogelijk zijn op een reeks aan garanties die door Spaanse rechters wordt vastgesteld. Dit sluit de toepassing van de doodstraf uit. Ook zou dit betekenen dat een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf wordt beperkt tot een feitelijk maximum van dertig jaar opsluiting. Berechting door een militair tribunaal of door een bijzondere rechtbank voor terreuracties wordt eveneens uitgesloten.

De berechting van de acht verdachten in Spanje heeft nu plaats onder de rechtsregels ter bestrijding van terreur, die ook gepleegde misdaden buiten Spanje onder de jurisdictie van de Spaanse rechter brengt. In de geformuleerde aanklacht van onderzoeksrechter Baltasar Garzón wordt de acht dan ook rechtstreekse betrokkenheid ten laste gelegd met de aanslagen van 11 september in New York en Washington.

Uit de tenlastelegging van de onderzoeksrechter blijkt de Al-Qaeda organisatie reeds sinds 1994 bezig was met het ronselen in Spanje van terroristen en met het collecteren voor de organisatie. Vanuit Spanje zouden de rekruten zijn overgebracht naar trainingskampen van Bin Laden in Afghanistan, Bosnië en Indonesië (Indonesië ontkent overigens dat daar dergelijke kampen zijn). Volgens de aanklacht bestaat er een directe band tussen de verdachten en Mohammed Atta, de man die ervan wordt verdacht het tweede vliegtuig van de aanslag op het World Trade Center te hebben bestuurd.

De Spaanse onderzoeksrechter maakt tevens gewag van contacten met de in Londen gevestigde Abu Qatadah, die wordt beschreven als ,,de hoogste leider op Europees niveau van de mujahedeen''. Abu Qatadah, wiens naam vaker genoemd is als vertegenwoordiger van Bin Laden en die tevens wordt gezocht door de Jordaanse autoriteiten wegens zijn betrokkenheid bij Al-Qaeda, verklaarde eerder deze week vanuit zijn woonplaats tegenover het persbureau AP dat hij niets met de organisatie van Bin Laden van doen heeft.