Schaatser Sjepel ook niet naar Den Haag

De Russische schaatser Dimitri Sjepel verschijnt dit weekeinde in Den Haag opnieuw niet aan de start van de wereldbekerwedstrijd schaatsen. De Europees kampioen heeft bij de internationale schaatsunie (ISU) nog steeds niet kunnen aantonen dat zijn bloedwaarden van nature hoog zijn. ,,Zijn startverbod, om gezondheidsredenen, blijft daarom gehandhaafd'', verklaarde Harm Kuipers, lid van de medische commissie van de ISU.

Sjepel miste de eerste twee wereldbekertoernooien (in Berlijn en Innsbruck) al wegens een te hoog hemoglobinegehalte en een te hoge hematocrietwaarde. Hij onderging gisteren in Nederland opnieuw een onderzoek, op zowel bloed en urine. Hij was niet de enige. Vier andere schaatsers, uit China, Wit-Rusland, Finland en Oostenrijk, moesten zich eveneens melden voor een aanvullende urinetest.

De bloedwaarden van het viertal (de Chinese Xianlei Zhang, de Oostenrijker Markus Sandbichler, de Fin Vesa Rosendahl en de Wit-Russische Julia Jasnok) zouden afwijken van het gemiddelde, maar vormen geen aanleiding voor een startverbod bij de wedstrijden in Den Haag.

Bij de internationale begeleiders en coaches zorgde de mededeling dat vijf schaatsers zich voor een controle moesten melden voor onrust, maar de ISU sprak van een standaardonderzoek. ,,Eén of twee van deze schaatsers hebben een wat afwijkende waarde, de anderen zijn er door loting uitgepikt'', aldus Kuipers. ,,Er is echt niets aan de hand.''

Over Sjepel, die binnenkort een hematologisch onderzoek zal ondergaan, kon Ard Schenk namens de technische commissie van de ISU slechts zeggen dat vandaag meer duidelijkheid wordt geboden. ,,De ISU komt vrijdag met een verklaring over de procedure rondom Sjepel.'' Volgens Schenk heeft de Russische bond Sjepel kort voor de loting in Den Haag teruggetrokken.

Door geheimzinnig te doen over de situatie rondom Sjepel heeft de ISU voor veel onzekerheid gezorgd. Topsportcoördinator Ab Krook van de Nederlandse bond (KNSB) heeft daarom na de wereldbeker-opening in Berlijn een brief naar de coachcommissie van de ISU gestuurd, met het verzoek voortaan meteen duidelijkheid te verschaffen.