Rusland schroeft productie olie terug

Rusland vermindert zijn olieproductie en -export met 50.000 vaten per dag. Dit heeft de Russische regering vanmorgen bekendgemaakt. Gisteren ging Noorwegen al akkoord met een productievermindering.

De Russische toezegging vergroot de kans op een een akkoord tussen de olieproducerende landen om met een productievermindering de olieprijzen omhoog te stuwen. De olieprijs daalde niettemin na de bekendmaking door de Russische vice-premier Khristenko onder de 20 dollar, tot 19,54 dollar voor een vat Brent-olie. De oliemarkt had vooraf gerekend op een grotere productiebeperking, namelijk met ongeveer 150.000 vaten per dag. Gisteren was de olieprijs nog omhoog geschoten tot boven de 20 dollar, nadat Noorwegen had toegezegd zijn productie met 100.000 à 200.000 vaten per dag te zullen verminderen.

Het oliekartel Opec streeft naar een vermindering van eigen olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag, in een poging om de olieprijs weer binnen de gewenste bandbreedte van 22 tot 28 dollar per vat te brengen. De Opec doet dit alleen als niet-Opec-landen zoals Rusland en Noorwegen hun productie met 500.000 vaten terugbrengen.

Mexico heeft eerder al aangegeven de productie met 100.000 vaten te verminderen, terwijl Oman bereid is om 25.000 tot 50.000 vaten minder te produceren. Al deze toezeggingen zijn gedaan onder de voorwaarde dat Moskou zijn productie ingrijpender zou beperken dan met de eerder toegezegde 30.000 vaten.