`Rooie' Tinus, de redactiekat

Nog drie weken en dan is-ie in de bioscoop: Minoes. Dat is de film over de kat Minoes, die een vrouw wordt. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt.

Mensen zijn natuurlijk belangrijk in de film, maar de katten spelen de hoofdrol. De katten op de daken, met wie Minoes, ook als mens, praten kan. Ze helpen Minoes en proberen haar over te halen weer kat te worden. Want een mens zijn, dat is maar niks voor een kat -`voor geen duizend kanaries' zou de witte Perzische kat Moortje, een tante van Minoes en kat van de burgemeester, dat willen.

Bij de redactie van de Kinderpagina noemen ze Tinus, een van de belangrijke katten uit de film, Rooie Tinus. Omdat hij roodharig is. En omdat hij een speciaal plekje in het hart van de Kinderpagina-redactie inneemt. Want: Tinus is de Redactiekat.

Hij ligt de hele dag op de vensterbank van de kantoren van de Killendoornse Courant. En hij hoort en ziet alles. Hij hoort hoe de journalist Tibbe op zijn donder krijgt van de hoofdredacteur. Omdat Tibbe alleen maar stukjes over katten schrijft. En dat is geen nieuws, vindt de hoofdredacteur. Minoes helpt Tibbe, via de `Katten-Persdienst'. En Tinus de redactiekat ligt op de vensterbank en knipoogt tegen Tibbe. Zij weten hoe het zit.

Overigens is Tinus een boef, na kantooruren. Hij is een van de weinige katers in Killendoorn die niet gecastreerd zijn. Hij kan dus nog kindertjes maken. En dat doet hij ook. Hij is een echte vrouwenversierder. Hij heeft heel veel kattenkleintjes, onder meer bij Jakkepoes.

Volgende week: Joop